xcounter
#

РФ тестує FPV-дрони-камікадзе проти цілей на морі, чим можна відбитись

3175
Рашисти відпрацьовують використання FPV-дронів-камікадзе проти морських цілей, грудень 2023 року, стоп-кадр з відео
Рашисти відпрацьовують використання FPV-дронів-камікадзе проти морських цілей, грудень 2023 року, стоп-кадр з відео

Чи може ворог використати таку зброю для терору цивільного судноплавства, і яка може бути протидія

У відкритому доступі з’явилось відео російських окупантів, із якого випливає, що вони перевіряють можливість використання FPV-дронів-камікадзе для ураження морських цілей.

Конкретно в цьому епізоді рашисти запускали безпілотник із невеликого катера, та били дроном по нерухомій мішені. І схоже, що таким чином ворог відпрацьовує використання нового інструменту для терору цивільного судноплавства, що може йти до портів України.

Читайте також: Морські дрони пора оснащувати модулями з ПЗРК: у РФ показали як перехоплюють Magura V5

FPV-дрони мають невеликий розмір, тому особливо в умовах відкритого моря їх може бути складніше виявляти. Крім того, для рашистів ідея використовувати безпілотники може виявитись альтернативою протикорабельним ракетам, які коштують дорожче, але все рівно не дають необхідного результату.

Тут ми можемо пригадати, що 8 листопада 2023 року росіяни випустили ракету Х-31П по цивільному судну Kmax Ruler, що йшло під прапором Ліберії до порту "Південний". Ракета влучила в надбудову, внаслідок цього удару загинув один моряк, але майже за 3 тижні потому, 20 листопада це ж судно вийшло у новий рейс із "Південного".

Сліди влучання рашистської Х-31 в надбудову судна Kmax Ruler, листопад 2023 року, фото з відкритих джерел

Крім того, варто згадати і про те, що один із перших відомий епізодів використання Іраном дронів Shahed-136 відбувся у липні 2019 року, саме під час удару по супер-танкеру Mercer Street, що фактично працював на Ізраїль.

Відповідно, країни "Осі зла" можуть мати як мінімум теоретичні напрацювання по тому, як можна використовувати безпілотники для ударів по цивільним суднам.

Крім того, варто врахувати й те, що РФ взяла свій курс на розвиток своїх безпілотних технологій для ведення війни на морі. Раніше Defense Express розповідав про те, що РФ уже в 2024 році отримає серійні катери-камікадзе під 600 кг вибухівки на 200 км, російське Міноборони дало відповідний контракт.

Втім, для боротьби із загрозою рашистських дронів на морі Україні для захисту може бути цілком достатньо тих патрульних катерів, які західні союзники пообіцяли дати для охорони "зернового коридору", і що про стало відомо на початку листопада цього року.

Патрульний катер ВМСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Тральники РФ "по-бойовому" прибирали міни біля Севастополя, які могли поставити з наших морських дронів