xcounter
#

РФ уже в 2024 році отримає серійні катери-камікадзе під 600 кг вибухівки на 200 км

6933
Російський морський дрон ГРК-700 "Визир" на експозиції "Армия-2023", зображення з відкритих джерел
Російський морський дрон ГРК-700 "Визир" на експозиції "Армия-2023", зображення з відкритих джерел

Наскільки реальна така загроза, і що наразі відомо про таку зброю ворога

Міноборони РФ дало замовлення на виготовлення дослідної партії із 10 катерів-камікадзе підприємству "Кингисеппский машиностроительный завод" (або ж просто KMZ). Це замовлення має бути виконано до кінця 2023 року, кожен з катерів має розвивати швидкість до 80 км/год, долати дальність до 200 кілометрів та брати на борт до 600 кілограмів "корисного навантаження", в тому числі вибухівку.

Якщо практика використання таких морських дронів виявиться успішною, Міноборони РФ може замовити виробництво такої зброї для війни на морі. Про це заявив власник KMZ Міхаіл Данілєнко в інтерв’ю одному із пропагандистських "ЗМІ".

Рашисти готуються до атаки за допомогою своїх катерів-камікадзе, ілюстративний рендер від H I Sutton

Тут варто звернути увагу, що згадане вище підприємство KMZ є виробником одночасно обладнання для атомної промисловості і заодно виробником невеликих катерів для силових структур РФ. В тому ж інтерв’ю, наприклад, згадується, що в 2024 році "Кингисеппский машиностроительный завод" має поставити чергову партію катерів "Афалина" для "Росгвардии".

Більш того, у вересні 2023 року KMZ на форумі "Армия-2023" презентувала дистанційно керований катер під індексом ГРК-700 "Визир", для якого в першу чергу заявлялось "цивільне" призначення як гідрографа, дослідження дна акваторій та виявлення затонулих об’єктів.

Але і допускалась можливість поставки ГК-700 "Визир" для Міноборони РФ як багатоцільового морського дрона, в тому числі – як "мисливця" за нашими катерами-камікадзе.

Російський морський дрон ГРК-700 "Визир" на експозиції "Армия-2023", зображення з відкритих джерел

Але цікаво, що тоді по ГК-700 "Визир" росіяни заявляли дещо інші характеристики: корисне навантаження - до 500 кг, заявлена дальність ходу може складати до 500 км (але за умови використання електроприводу), заявлена максимальна швидкість ходу – до 43 вузлів.

Раніше Defense Express розповідав про те, що у спробі зберегти великі десантні кораблі у РФ почали на них встановлювати сухопутні ЗРК "Тор". Але при цьому головне питання – навіть не як ланцюгами закріпити ЗРК на палубі великого десантного корабля, а навіщо це взагалі роблять у РФ.

Рашисти працюють над власним катером-камікадзе, липень 2023 року, зображення з відкритих джерел