xcounter
#

РФ перекинула кораблями в Лівію ймовірно гармати, там може бути нове вогнище війни

6733
Десантний корабель Північного флоту РФ "Иван Грен" під час виконання логістичних завдань у Середземному морі, квітень 2024 року, фото наводить Russian Forces Spotter
Десантний корабель Північного флоту РФ "Иван Грен" під час виконання логістичних завдань у Середземному морі, квітень 2024 року, фото наводить Russian Forces Spotter

Який нарад сил та засобів був залучений для цієї операції

Автори ресурсу OSINT-досліджень Russian Forces Spotter в одній із публікацій в Twitter зазначають, що Росія доставила із сирійського порту Тартус в лівійський порт Тобрук артилерійські системи (кількість і тип не називається).

При цьому вказується, що цей "лівійський експрес" рашистів прямував із Тартуса до Тобрука в проміжку з 4 по 8 квітня 2024 року, для доставки вантажів були залучені два десантні кораблі зі складу Північного флоту ВМФ РФ – "Александр Отраковский" проекту 775 та "Иван Грен" проекту 11711, котрі зайшли в Середземне море 2 тижні назад.

Читайте також: Чим та як могли збивати сьогодні ракети та "Шахеди" з Ірану, які летіли на Ізраїль

Цікаво, що для супроводу такого конвою рашисти залучали фрегат проекту 11356 "Адмирал Григорович", який "застряг" в Середземному морі напередодні вторгнення РФ в Україну у лютому 2022 року, тому не зміг повернутись до тимчасово окупованого Криму.

І також – ракетний корвет "Меркурий" проекту 2230 "Стерегущий", що формально також належить до ЧФ РФ, але був збудований в Санкт-Петербурзі, введений до складу флоту лише минулого літа, та наразі теж не може пройти протоками Босфор та Дарданелли до тимчасово окупованого Криму.

Ми були вимушені взяти у заголовку "ймовірно гармати" у лапки, оскільки за тими знімками, що наводять автори Russian Forces Spotter, не можна чітко визначити, якого ж насправді характеру вантаж міг бути навантажений на рашистські ВДК в Тартусі в проміжку з 30 березня по 4 квітня 2024 року.

Супутникові зображення сирійського порту Тартус, наводить Russian Forces Spotter

Але якщо загалом, то тенденції тривожні. Оскільки сам факт перекидання будь-яких військових вантажів від Кремля до Лівії означає, що скоро і в цьому регіоні з новою інтенсивністю спалахнути бойові дії, котрі крім всього іншого теж вплинуть на світову ціну нафти.

Також варто вказати, що факт переходу рашистських кораблів із військовими вантажами із Сирії до Лівії відбувся дещо менше аніж за 1 місяць потому, коли РФ продемонструвала, що вже не ризикує возити через Чорне море озброєння до чи з Сирії й робить гак через Атлантику.

Десантний корабель Північного флоту РФ "Александр Отраковский" під час виконання логістичних завдань у Середземному морі, квітень 2024 року, фото наводить Russian Forces Spotter
Читайте також: ЗСУ вдарили по пункту управління групи військ "Центр" окупантів в Луганську