xcounter
#

РФ може продати Судану бойові літаки, "оплата" явно буде "бартером"

9030
МиГ-29SE ВПС Судану, ілюстративне фото з відкритих джерел
МиГ-29SE ВПС Судану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Судан має більш ніж скромний військовий бюджет, тому Кремль скоріше "даруватиме" літаки в обмін на важливі для себе речі

Російські пропагандистські "ЗМІ" пишуть про те, що влада Судану заявила бажання "зміцнити військово-технічну співпрацю з Росією", зокрема купити в росіян бойові літаки. Тим більш, що зараз Судан має діючі контракти із РФ на технічне обслуговування раніше поставленої техніки та навчання пілотів військової авіації.

Показово, що кремлівські пропагандони в цьому ж повідомленні додають зокрема, що Кремль цьогоріч "як ніколи зміцнив свої відносини з Африкою". І що влада Судану в травні 2023 року заодно підтвердила, що угода про створення бази для ВМФ РФ, укладена в грудні 2020 року, лишається чинною.

Читайте також: РФ втратила мінімум шостий МиГ-31 з 2022 року: на цей раз на Камчатці
Штурмовики Су-25 ВПС Судану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що в поточній ситуації Судан може справді цікавитись можливостями купити в РФ бойові літаки як мінімум з двох причин. Перша – під час нещодавніх заворушень в країні між двома силовими структурами, за консервативними підрахунками порталу Oryx, було знищено як мінімум один МиГ-29 та як мінімум три Су-25 суданських ВПС, відповідно самі суданці потребують поповнення в літаках.

Друга – історично склалось, що більшу частину парку бойової авіації Судану складають саме машини радянського та російського виробництва. Зокрема, суданські ВПС мають загалом 56 бойових літаків, із яких орієнтовно 20 винищувачів МиГ-29SE, 14 штурмовиків Су-25 та шість Су-24М/МР (станом на початок 2022 року), 40 ударних вертольотів типу Ми-24 різних модифікацій та 30 багатоцільових Ми-8/Ми-17.

МиГ-29SE та Су-24М ВПС Судану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, сам Судан має більш ніж скромний бюджет, який тримається орієнтовно на рівні 0,5 мільярдів доларів щорічно. Відповідно, такий більш ніж скромний кошторис навряд чи дозволить суданцям купувати бодай вживані літаки в РФ. Тому, схоже, Кремль погодиться "дарувати" Судану літаки хіба що "по бартеру", в обмін на щось важливе для себе, наприклад – на практичне просування по створенню бази для свого ВМФ у важливому для світового судноплавства районі.

Раніше Defense Express розповідав про те, що в рашистів у плані експорту зброї йде все "настільки за планом", що тепер вони в Африку постачають переважно навчально-бойові L-39, хоча починали із поставки Ми-28 для Уганди.

Рашисти передають L-39 для Центрально-Африканської Республіки, травень 2023 року, фото з відкритих джерел
Читайте також: ВМСУ показали на навчаннях "ган-трак" із зеніткою 2М-3М(фото)