xcounter
#

Рашисти збираються показати на параді ВМФ бойовий криголам начебто під "Калибр"

12255
Російський бойовий криголам "Иван Папанин" проекту 22350, фото з відкритих джерел
Російський бойовий криголам "Иван Папанин" проекту 22350, фото з відкритих джерел

По кораблю характеристики неперевірені, і це може бути значним фактором якраз для НАТО

Російські пропагандистські ресурси заявляють, що для проведення "головного військово-морського параду" на День ВМФ в Санкт-Петербурзі 28 липня цього року будуть залучені зокрема три надводні кораблі та три підводні човни зі складу Північного флоту.

Тут мова про атомний багатоцільовий човен К-561 "Казань", торпедний атомний підводний човен Б-448 "Тамбов", дизель-електричну субмарину Б-586 "Кронштадт", ну і також – про великий десантний корабель проекту 11711 "Иван Грен", великий протичовновий корабель "Адмирал Левченко" і (що цікаво) патрульний криголам "Иван Папанин" проекту 23550.

Читайте також: Після провалу програми ERCA, корейці пропонують США "закрити прогалину" їхньою САУ K9 Thunder
Спуск на воду бойового криголама проекту 22350, фото ілюстративне

Ймовірно, саме цей "Иван Папанин" привертатиме увагу західних аналітиків, які можливо стежитимуть за ходом цього параду ВМФ у Санкт-Петербурзі. Бо це буде перша презентація цього корабля із доволі специфічними характеристиками, які встигли "роздути" рашистські пропагандисти.

За поточними даними, росіяни планують збудувати загалом чотири патрульні криголами проекту 22350, із яких два – для російського флоту, інші два – для Берегової охорони ФСБ. Відповідно, згаданий вище "Иван Папанин" є першим із двох кораблів, призначених саме для ВМФ РФ, але що цікаво, остаточно цей бойовий криголам має бути прийнятий до складу російського флоту лише наприкінці 2024 року. Тобто на парадну демонстрацію виведуть по факту ще "сирий" корабель.

Російські патрульні криголами проекту 22350 призначені для оперування саме в зоні Арктики і мають доволі великі габарити: повне водозаміщення – 8500 тон, довжина корпусу – 114 метрів, ширина корпусу – 19,5 метрів, із екіпажем в 60 осіб, який за потреби може бути збільшеним на ще +50 осіб.

Модель бойового криголама за проектом 22350 для Берегової охорони ФСБ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Нюанси полягають в наборі озброєння, який росіяни заявляють по своїм патрульним криголамам проекту 22350. У варіанті для Берегової охорони ФСБ заявляється, що набір озброєння – одна 76-мм артустановка АК-176МА, дві 30-мм артустановки АК-630, чотири турелі під кулемети "Корд" та вісім ПЗРК "Игла" та/або "Верба".

А от у варіанті для ВМФ РФ – крім згаданих вище елементів заявляється також про начебто можливість розміщення контейнерної пускової установки, відомої під позначенням Club-K, на чотири пускові направляючі під протикорабельні ракети Х-35, або ж під крилаті ракети "Калибр" у варіанті для ударів по наземним цілям або ж у також протикорабельному виконанні.

Пускова установка ракети Club-K у морському контейнері, вперше презентація цієї системи відбулась ще в 2009 році

Поточний статус по російському Club-K наразі невідомий, даних у відкритому доступі про те, що рашисти таки запустили серійне виробництво цієї установки – наразі нема. Але сам факт існування Club-K "в природі" доволі часто приводить до мимовільних помилок, коли наприклад статус "носій "Калібрів" мали навіть патрульні кораблі проекту 22160 зі складу ЧФ РФ, бо російські пропагандисти постійно заявляли, що і на таких кораблях теж може розміщуватись Club-K.

Саме по сумі цих всіх факторів можлива поява російського бойового криголама "Иван Папанин" може виявитись доволі специфічною подією, котра цілком може привернути увагу західних аналітиків.

Рендер бойового криголаму за проектом 23550 "Иван Папанин", на кормі корабля зображені пускові установки Club-K для запуску крилатих ракет "Калибр"
Читайте також: Боснія і Герцеговина поставила дивний рекорд по експорту зброї, хоча заперечує прямі поставки ЗСУ