xcounter
#

У РФ запхали західні чіпи навіть у свій Су-24М, щоб той міг мати нібито свій "аналог JDAM"

12807
Су-24, фото ілюстративне
Су-24, фото ілюстративне

У ще одному зразку російської зброї знайшли західні компоненти

Вже ні для кого не секрет, що окупанти масово застосовують західні компоненти у своїй зброї – передусім в ракетах, а також в інших системах. І чим більше техніки нищать і трофеять ЗСУ, тим більше таких "цікавинок" випливає на поверхню.

Так, наприклад, аналіз компонентів збитого російського Су-24М під Бахмутом демонструє, що як мінімум одна з мікросхем, яка входить до складу авіаційного прицільно-навігаційного комплексу СВП-24 "Гефест", "нашпигована" компонентами західного виробництва, на це звертає увагу користовач Twitter з нікнеймом @mxpoliakov.

Читайте також: У збитій крилатій ракеті 9М728 до ОТРК "Искандер" знайшли західний чіп 1980-х років

Російська система СВП-24 створена ЗАО "Гефест и Т" з метою "розширити спектр доступних тактичних прийомів під час пошуку цілі, виходу на ціль, націлюванні та застосуванні зброї по наземних цілях".

Фактично, "Гефест" – це такий собі російський варіант перетворити "тупі" бомби у більш-менш високоточну зброю. Ця система має низку модулів, сенсорів і радарів, які допомагають вирахувати курс, швидкість та висоту для скидання авіаційних бомб, щоб ті нібито з високою точністю уразили ціль. Як стверджують самі окупанти, така система "не менш як у три рази збільшує ефективність ударів вільнопадаючими бомбами".

І от на одній мікросхем цієї системи, а саме модуля "Обзор-РВБ-Т24, який використовується для коригування та відображення даних бортової РЛС "Орион", знайшли мікрочипи від таких американських компаній, як Xilinx, Micron, Analog Devices, Atmel і AMD. Що саме вони роблять у російському літаку – питання риторичне.

Також в літаку було знайдено одноплатний комп’ютер AMPRO CM2-420, випущений у 2007 році, який має процесор STMicroelectronics та чип Intel Ethernet. Для порівняння у цьому мінідослідженні наводиться ще одна мікросхема, ймовірно, з радянських часів – з ручною пайкою та кириличним маркуванням.

До речі, окупанти хвалилися, що таку собі "альтернативу JDAM" вони використовували в Сирії, де вона продемонструвала себе "позитивно" – втім, з огляду на розбомблені міста, до такого твердження можна ставитися хіба що скептично.

Читайте також: Рашисти показали роботу комплексу з промовистою назвою "Ирония", яка б "вмерла" без західних компонентів