xcounter
#

Ракети ATACMS на РФ націлить не тільки Україна, США погодили продаж РСЗВ HIMARS ще одній країні

12076
Ракети ATACMS на РФ націлить не тільки Україна, США погодили продаж РСЗВ HIMARS ще одній країні

Поблизу російських кордонів з’явиться ще щонайменше шість пускових установок HIMARS

Державний департамент США погодив ймовірний продаж Естонії систем HIMARS та ракет до них у рамках програми Foreign Military Sale, повідомляють у Reuters.

Сума ймовірного контракту оцінюється у 500 млн доларів. За ці гроші Естонія має отримати шість пускових установок M142 HIMARS, боєприпаси, допоміжне обладнання, запасні частини та технічну підтримку.

Читайте також: Сотні мільйонів доларів на попіл: скільки РФ втратила від тотальних ударів HIMARS по складах боєприпасів - у грошах та часі
M142 HIMARS
M142 HIMARS

Список ракет, на які подала запит Естонія, наступний: це 36 ракет М30А2, 36 ракет M31A2, 36 ракет XM403 і також 36 XM404, і, зрештою, 18 далекобійних ракет ATACMS.

ракета ATACMS
Пуск ракети ATACMS, фото ілюстративне

Таким чином, європейські країни збільшують закупівлі американської зброї після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тим паче, що ЗСУ вже продемонстрували ефективність РСЗВ HIMARS на полі бою – за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, РСЗВ HIMARS разом з далекобійною західною артилерією вже змінили ситуацію на полі бою, зокрема, завдяки цим системам вдалося зменшити втрати серед українських військових.

m270 рсзв
M270 MLRS

Крім того, у контексті цієї новини варто звернути увагу й на таке: Естонія отримає далекобійні американські системи орієнтовно за сім місяців після публічного запиту на них – щоправда, у грудні 2021 року естонці оголосили про намір придбати гусеничні M270 з далекобійними ракетами, однак наразі США погодили продаж саме HIMARS.

Читайте також: M270 вже в Україні: вдвічі більше "подарунків" для рашистів ніж у HIMARS - тепер офіційно