xcounter
#

Естонія хоче купити тактичні ракети з дальністю стрільби до 350 кілометрів

4532
Ракетні системи M270A1 армії США ведуть стрільбу в Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел
Ракетні системи M270A1 армії США ведуть стрільбу в Естонії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Естонські військові хочуть за 3 роки створити "ракетний щит", що покриватиме всю територію країн Балтії

Міністерство оборони Естонії презентувало план розвитку національних збройних сил на період до 2031 року.

За цим планом, естонське оборонне відомство хоче отримати до 2024 року шість пускових установок для реактивних систем залпового вогню M270 або ж M270A1 американського виробництва, які зможуть виступати пусковими установками для тактичних ракет із дальністю стрільби до 350 кілометрів. Про це пише портал Army Recognition.

Читайте також: Навіщо до військ Росії повернули "Малку" та "Тюльпан" – атомні знаряддя часів "Холодної війни"
Реактивна система залпового вогню M270, ілюстративне фото з відкритих джерел

Передбачається, що Естонія дасть замовлення на пускові установки M270 або ж M270A1 у 2022 році, бюджет для цієї закупівлі – не розкривається. Окреме питання – якого ж типу тактичні ракети із дальністю стрільби до 350 кілометрів хоче купити Естонія.

Колонна машин з пусковими установками M270, ілюстративне фото з відкритих джерел

За своїми поточними планами, США планують використовувати машини M270A1 як пускові установки для тактичних ракет Precision Strike Missile із дальністю стрільби до 500 кілометрів. Але серійне виробництво та постановка на озброєння Армії США ракет типу PrSM заплановані аж на 2023 рік.

А до цього, як розповідав Defense Express, в 2022 році США планують виготовити обмежену серію в 110 тактичних ракет Precision Strike Missile, контракт на які коштуватиме 160 мільйонів доларів.

Випробувальний запуск тактичної ракети Precision Strike Missile із пускової установки M270, ілюстративне фото з відкритих джерел

В свою чергу, тактичні ракети Precision Strike Missile в строю Армії США мають прийти на заміну тактичним ракетним комплексам MGM-140 ATACMS, що мають дальність стрільби від 140 кілометрів до 270 кілометрів.

Як свідчать дані з відкритих джерел, американські військові зуміли адаптувати для відстрілу тактичних ракет MGM-140 пускові установки M270A1. Цілком можливо, що Міноборони Естонії планує купити саме тактичні ракети MGM-140, які в найближчий час стануть "непотрібні" Армії США. Але тут головне питання – чи погодить подібну угоду Державний департамент США.

Запуск тактичної ракети MGM-140 із пускової установки М270, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Адміністрація Байдена "гальмує" продаж нових ракет Саудівській Аравії, причина – страх перед Іраном