xcounter
#

​Протиракетна оборона США отримує нову космічну зброю для знищення балістичних ракет

576
Космос стає новим полем бою
Космос стає новим полем бою

США планує знищувати ядерні боєголовки у космосі новим кінетичним перехоплювачем

Протиракетна оборона США отримає новий кінетичний перехоплювач, який має знищувати ядерні бойові частини балістичних ракет у космосі. Відповідний запит пропозицій на розробку нового супутника опублікувало Агентство з протиракетної оборони США.

Проект, який отримав назву NGI (Next-Generation Interceptor), має на меті поступову зміну супутників-перехоплювачів ЕKV (Exo-atmospheric Kill Vehicle) від Raytheon, які зараз використовуються у протиракетній обороні США. Новий перехоплювач NGI має стати бойовою частиною протиракет GBI наземного базування.

Читайте також: Електромагнітна зброя: українські реалії
Exo-atmospheric Kill Vehicle
Орієнтовний вигляд Exo-atmospheric Kill Vehicle

Нагадаємо, що система космічного перехоплення протиракетної оборони США є її першим ешелоном. Система дозволяє знищувати балістичні ракети під час їх польоту у космосі, шляхом прямого зіткнення перехоплювача з ціллю.

GBI
Протиракета GBI

Це відбувається на зустрічних швидкостях біля 14-15 км/сек. Фактично це все одно, що збити кулю іншою кулею. Окрім того, супутник-перехоплювач має не тільки за лічені секунди до зіткнення знайти ворожу боєголовку, але і відокремити її від оманок та перешкод, а потім встигнути зманеврувати на зустріч.

У відповідності до процедури закупівлі, Агентство з протиракетної оборони США до 31 липня очікує пропозиції. Після чого планується підписати контракти із двома компаніями, які створять власні проекти кінетичного перехоплювача. А вже після проведення порівняльних випробувань та інших тестів переможець отримає контракт на постачання зброї. Загальна вартість проекту оцінюється у 4,9 млрд долл протягом п’яти років.

Станом на сьогодні протиракетна оборона США має 44 розгорнуті протиракети GBI, які розташовані у Каліфорнії, 4 протиракети, та на Алясці - 40 протиракет, до яких, як анонсував Пентагон, буде додано ще 20.

Читайте також: ​Нова українська ракета "Тайфун-1" здійснила постріл на максимальну дальність (фото)