xcounter
#

Прорватися вглиб на 100 км під "прицілом" щільної ППО: деталі героїчної операції екіпажів вертольотів

4887
Прорватися вглиб на 100 км під "прицілом" щільної ППО: деталі героїчної операції екіпажів вертольотів

Як екіпажі українських гелікоптерів літали на "Азовсталь": пряма мова пілота

Генеральний штаб ЗСУ опублікував інтерв’ю з пілотом, який доставляв вантаж на "Азовсталь" та здійснював евакуацію поранених з території заводу.

За словами пілота, операція була складною та секретною – керувало нею Головне управління розвідки МОУ, а деякі екіпажі мали лічені години на підготовку. Водночас ГУР МОУ надавало всю необхідну розвідувальну інформацію, яка була потрібна для виконання завдання.

Читайте також: "Азов" показав своїх бійців, захисників цитаделі Маріуполя: заклик до евакуації має бути почутий світом

У всіх екіпажів була дійсно надскладна задача – доставити вантаж на "Азовсталь" в глибину на понад 100 км, причому вся ця відстань "супроводжувалася дуже щільною ППО противника".

"Згідно тактики, згідно всіх там математичних розрахунків, це було не те, що складно, це було неможливо виконати", – розповідає пілот. Так, тільки в зоні посадки було три ЗРК, які перекривали цю зону.

"Найбільше хвилювання було, коли ти йдеш до вертольота перед запуском. Але вже в процесі вже всі розуміли, що це йшла, як просто робота. Ми просто працювали, робили те, що мали робити, і в той момент, коли ми вже опинилися в Маріуполі, і була висадка йшла, людей та вантажу вигрузка, це вже було відчуття ейфорії", – розповідає військовий.

На жаль, на зворотньому маршруті – за три хвилини після взльоту – рашисти змогли збити один гелікоптер, в ще один влучила ракета ПЗРК, внаслідок цього відмовив один двигун.

Екіпаж цього гелікоптера, попри те, що мав можливість сісти "в полі", прийняв рішення долетіти до місця посадки, оскільки на борту було 20 поранених.

Загалом відомо, що екіпажам вдалося здійснити до "Азовсталі" сім вильотів, під час яких було знищено два наших гелікоптери, які брали участь безпосередньо у місії, а також один гелікоптер пошуково-рятувальної служби.

Читайте також: Фортеця "Азовсталь": приголомшливі знімки з супутника цитаделі захисників Маріуполя