xcounter
#

Пропаганда та реальність: авіапідприємства "процвітаючої" РФ їх перспективи зарплати та умови роботи (фото)

4768
Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство (ВАЛТ)
Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство (ВАЛТ)

Поки російські пропагандисти "малюють" в ЗМІ позитивні меседжі, робітники цих заводів животіють та існують на доходи на рівні безробітних. Україні давно варто цим скористатись

Реальна заробітна платня на російському авіабудівному підприємстві "Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство" (ВАЛТ) у половини працівників – близько 3,5 тис. рублів (1,3 тис. грн за поточним курсом). Це обговорюють обурені працівники підприємства в профільній групі підприємства в соціальних мережах. Це в четверо менше ніж мінімальна заробітна платня в Україні, яка наразі становить 6000 грн.

Як це не дивно, але робітники "процвітаючого" авіапідприємства ВАЛТ (входить до дивізіону транспортної авіації "Об'єднаної авіабудівної корпорації") неймовірно далекі від надвисоких доходів, про які так завзято рапортують пропагандисти РФ.

Читайте також: РФ знову відклала випробування Іл-112В: літак досі має "дитячі хвороби"
ВАЛТ
Ось так "виглядають" цехи ВАЛТ в російських медіа

Раніше авіабудівне підприємство з Воронежу збирало українські літаки Ан-148, мало стабільні замовлення і його працівники почували себе досить непогано. Однак, з початком РФ збройної агресії прти України та через введення за це санкцій, підприємство вимушено припинило ці роботи. Без українських комплектуючих на ВАЛТ були не в змозі виготовляти літаки Антонова - останній Ан-148 виготовлений у 2018 році.

Віртуальна реальність

З того часу підприємство з авіабудівного фактично перетворилося на виробника комплектуючих та загрузло в багатомільйонних збитках.

Однак в офіційних меседжах чутно лише про позитив, як це, наприклад, подається в новині, що розміщена на офіційному сайті підприємства 12 лютого ц.р.: "Підприємства дивізіону транспортної авіації ОАК (серед них згадується і ВАЛТ) нарощують темпи виробництва".

Ан-148-100
Прибуття до складу 32-го окремого транспортного змішаного авіаційного полку Центрального військового округу ВКС РФ одного з двох отриманих цим полком пасажирських літаків Ан-148-100Е (серійний номер.44-02, реєстраційний номер RA-61735). Це останній з Ан-148, що був зібраний на ВАЛТ (перший політ 17 вепреня 2018 року). "Кольцово" (Єкатеринбург), 18.01.2019 / Фото: Олексій Булатов

Подібними позитивними "новинами" прес-служба підприємства "радувала" й, наприклад, минулого року:

5.10.2020: Міністр промисловості і торгівлі РФ Денис Мантуров відвідав ВАЛТ – "Реконструкція аеродрому "Придача" дасть можливість відновити випробувальні польоти Іл-112В. Третя і четверта машини вже закладені в виробництво, в Міноборони РФ Іл-112В почне надходити у 2023 році. Крім того, ВАЛТ завантажено замовленнями за програмами Іл-96 в горизонті п'яти років", - зазначив Денис Мантуров за підсумками робочої поїздки.

Іл-112В
Транспортний літак Іл-112В на аеродромі ВАЛТ під час першого та єдиного випробувального польоту два роки тому

1.07.2020: ВАЛТ буде стабільно забезпечене замовленнями на перспективу - "На найближчі роки ВАЛТ буде впевнено забезпечено замовленнями по літаках Іл-96. Паралельно йде будівництво першого дослідного зразка нового літака Іл-96-400М. Готується до продовження льотних випробувань новий легкий військово-транспортний літак Іл-112В… Крім завантаження по основній машині, ВАЛТ виконує значний обсяг робіт в рамках міжзаводської кооперації по цивільних і транспортних програмах ОАК. Завод виробляє агрегати за програмами МС-21, SSJ100, Іл-114-300, Іл-76".

Іл-96-400М
Іл-96-400М в цеху остаточного складання ВАЛТ / Фото: ОАК

Подібні позитивні меседжі були й про заробітну плату працівників. Наприклад, ще на 2019 рік (за минулий рік статистика не оприлюднювалась) було заплановане підвищення середньої зарплатні до 43 600 рублів (близько 17,4 тис гривень за середнім курсом 2019 року).

Дійсність істотно відрізняється

Однак, в реальності підприємство несе величезні збитки, які лише збільшуються з роками.

"ПАТ "Воронезьке акціонерне літакобудівне товариство"... знову наростило чистий збиток - з 1,08 млрд руб. за три квартали 2019-го до 1,6 млрд руб. в січні-вересні 2020 року. Відповідно до звітності підприємства, його виручка за цей же період скоротилася більш ніж удвічі - з 2,6 до 1,1 млрд руб., те ж саме відбулося і з собівартістю продажів - вона зменшилася з 2,6 до 1,2 млрд руб. За звітний період в півтора раза зменшився формуючий основну частку в структурі виручки обсяг продажів вузлів, агрегатів і запчастин до літаків - до 941,6 млн руб.", - повідомило у листопаді минулого року видання "Комерсант".

ВАЛТ
Акція "прикрути" по російські. 2021 рік. Хоч нібито з запасами газу ніяких проблем в них і немає

Власне це не видається дивним. Якщо уважно слідкувати за діяльністю підприємства, то можна побачити, що давно анонсованого серійного виробництва "російської надії" малої транспортної авіації - Іл-112В наразі так і не відбулось. Замість цього, дослідний літак, після свого першого та єдиного польоту (був здійснений 30 березня 2019 року), фактично стоїть під парканом.

ВАЛТ
Повсякдення на авіабудівному підприємстві може дуже сильно відрізнятися від телевізійної "картинки"

Не менш цікавим, з точки зору розуміння стану авіапідприємства, є розмір справжньої зарплатні окремих його робітників. Вона, насправді, є неймовірно далекою не просто від задекларованої, але, навіть, від мінімальної української.

ВАЛТ
Ось такі неймовірні зарплати отримують висококваліфіковані працівники на важливому авіабудівному підприємстві у Воронежі

Так, заробітна плата одного з фрезерувальників заводу за лютий цього року склала "шалені" 3 447 рублів (1 305 грн за поточним курсом).

Цю інформацію підтвердив і його майстер, відзначивши, що "півцеху з такою зарплатою".

ВАЛТ

Окрім оплати роботи, працівники заводу неодноразово скаржились й на умови праці. Так, наприклад, за свідченнями працюючих на ВАЛТ, температура в цехах взимку доходить до не зовсім комфортних для працівників 11 градусів за Цельсієм.

Висновки для України

Як можна наочно побачити, добробут та благоустрій на окремих оборонних підприємствах РФ далекій від того, що декларується. Не менш далекі від реальності й анонсовані можливості з виробництва транспортної авіації. А отже, саме для українських підприємств, в цей період, є можливість не просто якось виживати, а повністю витіснити авіапідприємства РФ з окремих сегментів ринку назавжди. Одним з таких сегментів може бути мала та середня транспортна авіація. Саме тут ДП "Антонов" має усі необхідні компетенції та готові проекти, а російський "Ільюшин", поки що, має лише рекламу та мало забезпечені реальними справами "хотєлки". Тож, наразі саме час для того, щоб українцям обігнати російських авіавиробників на прихильному до нас віражі історії...

Читайте також: Амбіції та реальність: що відбувається в РФ з виробництвом літаків Іл