xcounter
#

Придбати нові французські 155 мм гаубиці CAESAR Чехії заважають комуністи, пандемія і чеська промисловість

155 мм гаубиця CAESAR
155 мм гаубиця CAESAR
6279

​Придбання 52-х самохідних 155-мм гармат CAESAR у французької державної компанії NEXTER вартістю приблизно шість мільярдів крон тимчасово призупинено через "детальний аналіз економічних наслідків епідемії COVID-19". Про це пише чеська преса.

Доцільність закупівлі французських артсистсем, які обрало для себе міністерство оборони Чехії, поставлена під сумнів позицією комуністичної партії цієї країни, від голосів якої залежить затвердження державного бюджету на наступний рік.

У проєкті держбюджету Чехії на 2020 рік по лінії міноборони йдеться про те, що "фактичне придбання 155-мм САУ планується на 2022-2026 роки на основі затверджених змін".

Читайте також: Тверезий погляд на чеську САУ Dana-M2 для ЗСУ: без зрад, перемог та істерії
CAESAR САУ
CAESAR - одна з популярніших колісних САУ у світі

У 2021 році МО планує витратити на це півмільярда крон (для розуміння, курс крони та гривні майже однаковий - у 1 чеській кроні - 1,3 грн), у 2022 році - 1,26 мільярда, 1,2 мільярда - у 2023 році і залишок у 2,99 мільярди - після 2023 роки (загальна сума закупівлі становитиме до 5,95 мільярда крон).

Комуністи виступають проти. "Ми не бачимо причин для деяких військових закупівель, які не стосуються захисту чеських громадян. Для нас люди - це більше, ніж гармати або вертольоти", сказав недавно Войтех Філіп, голова комуністичної партії Чехії.

САУ 155 мм
"Гармати не допоможуть подолати коронавірус" - популістично стверджують комуністи

Партія вимагає, щоб уряд перерахував у цілому десять мільярдів крон з оборонного бюджету на наступний рік у резерв для боротьби з пандемією.

При цьому укладеного контракту на французьскі САУ ще немає. Переговори за контрактом з NEXTER тривають з визначення технічних, експлуатаційних і договірних умов. Переговори йдуть непросто і позиції сторін в деяких ключових питаннях розходяться.

Укладеного контракту на французьскі САУ ще немає. Переговори йдуть непросто, позиції сторін різняться...

Так, чеська преса пише про те, що французька компанія NEXTER нібито вимагає передоплати в розмірі 30% від повної вартості контракту вже на 2021 рік.

Запит постачальника на більш високу суму авансу йде врозріз із зусиллями міністерства оборони з розподілу платежів за цим проєктом. Це означає, що міноборони Чехії під цей контракт має закласти у бюджет-2021 не заплановані півмільярда, а утричі більше - приблизно 1,8 мільярда крон. Хоча комуністи ставлять під сумнів виділення навіть півмільярда.

Самохідна гаубиця Caesar
Самохідна гаубиця Caesar

"Питання у тому, чи намагається міністерство оборони таким чином тиснути на постачальника, щоб той відмовився від своїх вимог, або ж воно відкриває двері для припинення закупівель через можливість того, що уряд погодиться з думкою комуністів," - запитують себе чехи.

Також чеська промисловість вимагає власної участі у цьому контракті. У зв'язку з цим прем'єр-міністр Бабіш і міністр оборони Любомир Метнар запевнили, що уряд робить все можливе, щоб домовитися про найкращі умови для чеських компаній.

155 мм САУ
У виконанні контракту хоче брати активну участь й чеська промисловість

Чеська сторона хоче мати 40% частку участі національної оборонної промисловості. Але від суми контракту чи від вартості життєвого циклу на використання та обслуговування французських гаубиць у збройних силах Чехії?

"У нас на столі є принципове непорозуміння, яке суттєво впливає на остаточну форму потенційних угод. Якщо чеська сторона у цьому придбанні розраховує на витрати життєвого циклу, то вимога про участь Чехії у контракті, мабуть, мала б бути щедрішою", - дискутують у Чехії.

При цьому відомо, що CAESAR встановлюється на чеське шасі 8x8 компанії TATRA і це буде важливою складовою необхідної чеської частки у контракті. Окрім шасі, Чехія хоче виробляти броньовані кабіни в Копрживниці.

Ще одним із важливих питань потенційного придбання французької самохідної гаубиці для чеської артилерії є виробництво боєприпасів. Компанії чеської оборонної промисловості мають досвід виробництва артилерійських боєприпасів. Але для того, щоб чеські (або словацькі) боєприпаси були випущені з CAESAR, вони мають бути сертифіковані виробником.

Проте у подальшому незалежне чеське виробництво сертифікованих боєприпасів за нижчою ціною продажу може поставити під загрозу позицію французьких виробників боєприпасів на світовому ринку. Переговори йдуть нелегко і в цьому плані.

Богдана Defense Express
Модульні метальні заряди до 155-мм боєприпасів. Модулі ВС-Е (зелені) для близьких зон досяжності й TC-F (срібні) – для зон далекої досяжності. Їх вирбляє чеська фірма Explosia s.a. в Пардубицях

"Ми знаємо, що сьогодні ми не в змозі забезпечити всі потреби наших збройних сил за допомогою власної промисловості, але якщо ми можемо щось виробляти, обов’язково слід використовувати вітчизняне виробництво", наголошують у чеському парламенті.

Зараз у Чехії триває "детальний аналіз економічного впливу пандемії" на оборонний бюджет. При цьому міністр оборони Любомир Метнар заявив, що в разі скорочення бюджету міністерства оборони він, "звичайно", піде у відставку.

Перераховуючи проєкти, від яких військовим доведеться відмовитися в разі скорочень, він згадав позашляховики (міноборони планує заплатити 668 мільйонів крон за 400 машин у наступному році), транспортні та логістичні машини, гусеничні БМП (міноборони розраховує витратити 4,21 млрд уже в наступному році, загальна вартість досягне 51,68 млрд) і ЗРК малої дальності (це 10 млрд крон при перших 800 млн, які повинні бути виділені у 2022 році).

Проте закупівля САУ була і поки залищається тим пріоритетом, який не мав потрапити під секвестр. Теперь питань щодо майбутнього та термінів цього контракту стало більше.

Читайте також: Чому так важко зробити артилерійський 155 мм боєприпас