xcounter
#

Поляки вирішили, що для збиття "Шахедів" їм треба 35-мм корабельну зенітку на машині Jelcz

16663
Корабельна 35-мм артустановка Triton, ілюстративне фото з відкритих джерел
Корабельна 35-мм артустановка Triton, ілюстративне фото з відкритих джерел

Така спроба створити свій аналог Skynex у місцевих оглядачів викликає як мінімум подив, про що ми напишемо нижче

Польська оборонна компанія PIT-RADWAR в рамках майбутньої виставки MSPO в Кельце планує презентувати свою самохідну зенітну артустановку "для кінетичного впливу на безпілотники", по якій наводяться поки що лише загальні деталі – базою має стати вантажівка польського виробництва Jelcz, а її озброєнням має бути 35-мм корабельна артустановка.

При цьому, як випливає з відповідної публікації польського профільного порталу Defence24, зовнішній обрис цієї установки та її характеристики будуть оприлюднені лише під самої виставки, і тут можна поки лише припускати про контури цієї розробки.

Схоже, що в цій історії у керівництва польської PIT-RADWAR вийшла дещо невдала спроба створити інтригу навколо своєї майбутньої зенітної розробки.

Бо, як можемо побачити вище польські профільні оглядачі в Twitter по-своєму та гротескно накреслили нарис цієї артустановки, і на їх погляд це має бути ледь чи не "шлюпка на колесах", щоправда чомусь оснащена радянською 30-мм корабельною спареною артустановкою АК-230.

Хоча можливо, що на такий гротеск вони пішли навмисне, бо у тому ж Twitter-треді далі можна побачити й фотографію машини, яка цілком відповідає опису "35-мм корабельна артустановка на шасі Jelcz".

Судячи з усього, в цій історії польська PIT-RADWAR пропонує поставити на колісну базу свою ж 35-мм артустановку Triton, яка створювалась взагалі під тральники за проектом Kormoran для ВМС Польщі, але статус по цій розробці виглядає неоднозначно.

Ймовірний вигляд 35-мм зенітної артустановки від польської PIT-RADWAR

Перша презентація корабельної артустановки Triton була ще в 2016 році, але станом на 2022 рік тільки заявлялись плани поставити цю 35-мм артсистему на тральники проекту Kormoran, під які вона власне й створювалась. Тобто тут справедливо виникають питання, чи взагалі Triton зараз може використовуватись за прямим призначенням.

Загалом виглядає так, що в цій історії поляки хочуть створити свій аналог зенітної артсистеми Skynex, тому вони пішли тим же шляхом, що і творці зенітки Tridon Mk2 аж на 12,5 км, яка ідеальна проти "Орлан-10". На даний момент в цьому проекті найбільше питань викликає саме артилерійська складова, але можливо презентація в рамках майбутньої виставки MSPO ці питання може зняти.

Окремо варто підкреслити, що поляки обговорюють свою перспективну 35-мм зенітку на тлі того, що польська армія не змогла збити російський "Шахед" на своїй території через "несприятливі атмосферні умови".