xcounter
#

"Чорна пантера" знову кульгає: армія Південної Кореї розчарована власним виробником трансмісії для нового танку К2 і шукає заміну

Технологічні та промислові проблеми обмежують і експортні перспективи бойової машини
"Чорна пантера" знову кульгає:  армія Південної Кореї  розчарована власним виробником трансмісії для нового танку К2 і шукає заміну
1469

​Південнокорейське Агентство оборонних закупівель (DAPA) прийняло рішення оснастити третю партію основних бойових танків K2 Black Panther німецькою трансмісійною системою, повідомляє Defense News. Ця система є частиною силової установки танка, і включає в себе двигун місцевого виробництва.

Це рішення потрясло місцеву промисловість, яка 15 років докладала зусиль по заміні німецької трансмісії RENK на вітчизняну. Очікувалося, що вона прокладе шлях до експорту танка.

Танки K2 Південна Корея
Танки K2 ведуть вогонь бойовими патронами під час навчань 11 лютого 2015 року в Південній Кореї

DAPA прийняло це рішення 25 листопада під час засідання комітету на чолі з міністром оборони Су Вуком (Suh Wook), напередодні масового виробництва ще 50 танків K2.

Читайте також: Польська версія танка К2 Black Panther: деталі про бойову машину й масштабне співробітництво, на яке сподівається Південна Корея

"До 2023 року буде побудовано близько 50 одиниць танків K2 з інвестиціями в 2,83 трильйона вон", - говориться в повідомленні Агентства. (Це приблизно 2,56 мільярда доларів США.)

У заяві повідомляється, що танки будуть оснащені "гібридним силовим агрегатом". Він складається з трансмісії RENK і двигуна, розробленого Doosan Infracore, оскільки вітчизняна автоматична трансмісія, розроблена S&T Dynamics, не пройшла випробування на довговічність.

Південнокорейська армія танки К2
Невдача у розробці місцевої трансмісії також викликала труднощі у поставках танків для південнокорейської армії

Танк Black Panther був спільно розроблений Державним агентством оборонного розвитку і Hyundai Rotem (оборонним підрозділом Hyundai Motor). Він повинен був замінити танки M48 Patton і більш ранні моделі танків K1, які перебували на озброєнні з 1980-х років. Прототипи були представлені в 2007 році.

Масове виробництво перших 100 одиниць було схвалено в 2011 році, а розгортання заплановано на наступний рік. Але зусилля були відкладені через несправність двигуна і відсутність прогресу в розробці трансмісії місцевого виробництва. Тоді уряд вирішив використовувати для першої партії силовий агрегат німецького виробництва.

Дизельний двигун MTU 883
Німецький силовий агрегат складається з дизельного двигуна MTU 883 і трансмісії RENK

Танки надійшли на озброєння в 2014 році. І в тому ж році місцеві розробники оголосили, що їм вдалося розробити двигун потужністю 1500 кінських сил, який можна встановити на другу партію з 100 танків. Однак розгортання другої партії також затрималося.

Трансмісія S&T Dynamics не змогла довести свою надійність відповідно до стандартів виробництва трансмісії, які вимагають, щоб система працювала без поломок протягом 320 годин. Друга партія K2 була поставлена в 2019 році.

У 2008 році Hyundai Rotem підписала контракт на суму 540 мільйонів доларів з турецькою компанією Otokar на передачу технологій і допомогу в проектуванні K2. Ця технологія використовувалася при розробці основного бойового танка Туреччини Altay.

Недавно стало відомо, що турецькі закупівельники і військові чиновники ведуть переговори з Hyundai Rotem про спасіння своєї відкладеної програми.

Танк Black Panther силовий агрегат
Доля силового агрегату місцевого виробництва - головна проблема для потенційних зарубіжних замовників танка, включаючи Туреччину

Повідомляється, що Польща також проявила інтерес до розробки власного основного бойового танка спільно з Hyundai Rotem з використанням технології Black Panther.

Black Panther озброєний 120-мм гладкоствольною гарматою L55, вітчизняною розробкою Hyundai Wia. Ще він оснащений системою управління вогнем, яка здатна виявляти і відстежувати певні цілі на відстані до 9,8 км за допомогою термографічної камери.

Танк може рухатися зі швидкістю до 70 км/год по дорожньому покриттю і підтримувати швидкість до 52 км/ч в умовах бездоріжжя. Він також може підніматися на 60-градусні схили і долати вертикальні перешкоди висотою до 1,8 метра.

Читайте також: Туреччина поновила пошуки двигуна для танку Altay. Україна буде у грі?