xcounter
#

П’ять років на переозброєння: скільки винищувачів F-35 планує закупити Австралія

3947
Першу пару винищувачів F-35 Королівські ВПС Австралії отримали в грудні 2018 року
Першу пару винищувачів F-35 Королівські ВПС Австралії отримали в грудні 2018 року

Усього на купівлю винищувачів п’ятого покоління острівна країна готова витратити мінімум 12 мільярдів доларів

Королівські військово-повітряні сили Австралії оголосили, що привели в стан "початкової бойової готовності" (Initial Operational Capability, IOC) свій наявний флот літаків F-35A Lightning II.

Про це йдеться в публікації порталу Defence Blog.

Читайте також: Бойова взаємодія: як F-35 та HIMARS "знищують" російську систему С-400

Зараз ВПС Австралії мають близько 30 літаків F-35A Lightning II. Ще близько 30 таких літаків Австралія має отримати у проміжку 2021-2023 років.

Усього, за існуючими планами, військово-політичне керівництво Австралії планує купити 72 таких винищувачі, якими хочуть укомплектувати три стройові ескадрильї та одну навчальну.

Свою першу пару F-35A Lightning II військово-повітряні сили Австралії отримали в грудні 2018 року

Загалом на купівлю винищувачів п’ятого покоління ця острівна країна готова витратити мінімум 12,41 мільярдів доларів, за проектом AIR-6000 Phase 2A/2B.

Як раніше повідомляв Defence Express, плани озброїтись винищувачами F-35 озвучили Греція та Швейцарія. Зокрема, греки хочуть придбати від 18 до 24 таких літаків.

Грекам винищувачі F-35 потрібні для підтримання паритету сил з Туреччиною

У грудні 2020 року Морська піхота США почала заміну своїх F-/A-18A/C Hornet на F-35C. Загалом авіація морської піхоти США має отримати 67 винищувачів F-35C.

Відомо, що поставку перших 16 таких літаків КМП США замовив у квітні 2020 року. За деякими планами, літаки F-35C можуть замінити собою і F-35В, що складатимуть основу авіагруп УДК типу America

F-35C може діяти лише з борту «класичних авіаносців», тому винищувач цієї модифікації оснащений гальмівним гаком та має крило збільшеної площі

При цьому Велика Британія веде розробку власного винищувача шостого покоління Tempest, що має за своїми характеристиками суттєво переважати над усіма винищувачами п’ятого покоління, у тому числі F-35 та російським Су-57.

Зокрема, Tempest має отримати багатофункціональну радіолокаційну частотну систему. Вона буде здатна обробляти у 10 тисяч разів більше даних, вніж наявні радіолокаційні системи. Новий винищувач також отримає віртуальну кабіну, пілоти якої будуть використовувати інтерфейс з доповненою реальністю.

Опублікований в грудні 2020 рендер винищувача Tempest
Читайте також: ​Замість нових російських Су-35 Індонезія хоче придбати вживані Eurofighter Typhoon