xcounter
#

Під Москвою на спеціальному аеродромі "Чкаловский" підірвано літаки та вертоліт - ГУР МОУ

16505
Літаки "судного дня" на аеродромі "Чкаловский"
Літаки "судного дня" на аеродромі "Чкаловский"

Аеродром "Чкаловський" - місце базування літаків "судного дня" та 8-ої авіадивізії особливого призначення "ВКС" РФ

На аеродромі "Чкаловський", який знаходиться на околиці Москви та є фактично авіабазою не те що "спеціального", а "особливого" призначення відбулась успішна диверсія.

Й "Чкаловський" - це дійсно не просто летовище чи авіабаза, це аеродром базування літаків "судного дня" - повітряних пунктів управління Ту-214ПУ-СБУС, Ил-80 та подібних. І саме з нього у випадку прямої загрози мають злетіти всі ключові перші особи РФ й такі маневри літаків "судного дня" регулярно відпрацьовується.

Читайте також: Замкнене коло проблем українських дронів: чому їх досі не замовляють і проблема не має легкого вирішення

А відповідно до повідомлення Головного управління розвідки Міністерства оборони України, "невідомі особи" 18 вересня 2023 року здійснили підрив двох літаків Ан-148, одного Ил-20 та одного ударного вертольота Ми-28Н. При цьому вибухівка була закладена у самі літаки. Тобто це не була атака дронами, як у випадку з аеродромом "Солці" та "Крести", де були знищені Ту-22М3 та декілька Ил-76.

"Пошкодження літаків не дозволять розраховувати на їх швидке відновлення. У гелікоптера вибухом пошкоджено хвостову частину. Ще один Ан-148, який перебував поруч з іншими на стоянці, отримав незначні ушкодження", - йдеться у дописі ГУР МОУ.

Зазначається, що у РФ вже розпочато розслідування диверсії, проводяться пошуки диверсантів, але інформацію щодо успішної атаки намагаються приховати. Також відомство оприлюднило супутниковий знімок з коментарями, а також фото з самого аеродрому зняте з землі.

На супутниковому знімку позначено, що всі літаки отримали ураження у районі центроплана. Але на фото позначено обидва Ан-148, а мітка також стоїть й на лайнері Ту-134 (можливо Ту-154).

Що стосується самих літаків, то вони належать до 345-го авіаполку особливого призначення, який входить у 8-у авіадивізію особливого призначення "ВКС" РФ, яка відповідає за перевезення керівництва міноборони РФ. Також, окрім авіабази для літаків "судного дня", цей аеродром є центром підготовки російських космонавтів.

Тобто рівень охорони об'єкта - максимальний з можливих. І напевно як саме було здійснена диверсія стане відомо лише після перемоги, але рівень паніки у Кремлі навіть важко уявити.

Читайте також: Коли США дадуть Україні ATACMS, то "Нептун" підійде для ударів по Кримському мосту