xcounter
#

Перший корвет за турецьким проєктом закладено у Пакистані. Далі - Україна

Ракетний корвети типу Ada проєкту MILGEM
Ракетний корвети типу Ada проєкту MILGEM
4770

Корветний контракт турецьких компаній з пакистанською стороною майже один до одного нагадує ті ініціативи, які запропоновані Україні і вже озвучені у Києві. Але чи не наступимо ми з турецькими корветами для наших ВМС на ті ж самі граблі, що і з будівництвом власного "Володимира Великого"?

На підприємстві пакистанської компанії Karachi Shipyard and Engineering Works (KSEW) у Карачі 25 жовтня відбулася церемонія закладки кіля корвета типу Ada проєкту MILGEM, призначеного для ВМС Пакистану.

Як повідомила прес-служба командування ВМС Пакистану, у заході взяли участь міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар і міністр оборонної промисловості Пакистану Зубайда Джалал.

Читайте також: Новий корвет, крейсер "Україна" та катери: ВМС ЗСУ розкрили плани щодо майбутнього українських корабельних проектів
На церемонії закладки першого корвету у Пакистані за проєктом Ada

Командування ВМС Пакистану уклало офіційний контракт на поставку чотирьох корветів класу MILGEM з консорціумом турецьких компаній у липні 2018 року. Основним підрядником стала турецька компанія ASFAT AS (Military Plants and Shipyard Management Joint Stock Company). Точна вартість контракту не розкривалася, але за даними ЗМІ, вона склала $1,5 млрд.

Угода також передбачає передачу Пакистану технологій і прав інтелектуальної власності на проєкт корабля, а також підготовку інженерного складу.

Згідно з контрактом, два кораблі будуть побудовані в Стамбулі. Різка першої сталі для побудови головного корвета почалася на підприємстві Istanbul Naval Shipyard в Стамбулі пройшла у вересні 2019 року. 4 червня 2020 року відбулася церемонія закладки кіля цього корабля.

Корветний контракт турецких компаній з пакистанською стороною майже один до одного нагадує ті ініціативи, які запропоновані і Україні

Ще два корвети мають бути побудовані на пакистанському підприємстві KSEW у Карачі. Вимога побудови двох корветів у Пакистані націлена на розвиток національної кораблебудівної галузі та розширення можливостей KSEW.

Різка сталі для побудови корветів MILGEM (Аda) у Пакистані почалася на підприємстві KSEW у червні 2020 року. Як очікується, до бойового складу ВМС Пакистану перший корабель увійде у 2022 році. Другий корвет класу MILGEM буде поставлений на початку 2024 року.

У свою чергу, компанія General Electric Marine оголосила 6 жовтня 2020 року, що уклала з турецькою компанією STM (Savunma Teknolojileri Muhendislik Ve Ticaret AS) контракт на поставку газотурбінних двигунів LM2500, призначених для комбінованих головних енергетичних установок CODAG (Combined Diesel and Gas Turbine), якими будуть оснащені чотири корвета класу MILGEM ВМС Пакистану.

ВМС Туреччини мають чотири сучасні багатоцільові малопомітні ракетні корвети типу Ada

Показово, що корветний контракт турецьких компаній з пакистанською стороною майже один до одного нагадує ті ініціативи, які запропоновані Україні і вже озвучені у Києві.

Мова йде про те, що виготовлення турецького проєкту MILGEM (Аda) в інтересах вже lkz ВМС України може бути локалізовано на українських підприємствах. Про це 23 жовтня ц.р. повідомив віцепрем’єр-міністр - міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський під час своєї прес-конференції. За попередніми планами, головний корвет може бути побудований в Турецький Республіці, а інші кораблі з серії будуть виготовлятися вже на вітчизняних верфях.

При цьому він пояснив, що детальних перемовин щодо цього проекту з турецькою стороною поки не було, однак підтвердив інформацію щодо конкретної зацікавленості Міністерства оборони України у турецьких корветах.

При цьому доля напівдобудованого українського корвету за власним проєктом 58250 залишається невизначеною. Цей проєкт перспективного багатоцільового бойового корабля класу корвет розробило Миколаївське ДП «Дослідно-проєктний центр кораблебудування» (ДПЦК), а комісія Міністерства оборони України 26 листопада 2009 року ухвалила цей проєкт.

Ішлося про корабель, здатний виконувати завдання в операційній зоні Чорного та Середземного морів. Уперше в історії українського кораблебудування під керівництвом ДПЦК сформували міжнародну кооперацію виконавців — розробників нового та постачальників серійного корабельного озброєння й технічних засобів.

Проєкт 58250 Defense Express
Міжнародна кооперація за проєктом 58250

До неї залучили 29 українських і понад 10 провідних іноземних компаній з Італії, Швейцарії, Франції, Німеччини, США, Данії та Нідерландів. До 60% обладнання мала виготовляти Україна, решту — іноземні партнери.

17 травня 2011 року на стапелі ДАХК "Чорноморський суднобудівний завод" у Миколаєві заклали головний корвет "Володимир Великий", який мали спустити на воду наприкінці 2012 року. Серію обмежили чотирма кораблями. Вартість головного оцінювали у €250 млн серійних — €200–210 млн.

корвет проекту 58250 Defense Express
Частини корпуса перспективного українського корвета проекту 58250 на ЧСЗ

З початком російської агресії навесні 2014 року фінансування програми призупинили (при готовності головного корабля за корпусом на 80%). Усі попередні домовленості із Францією, Німеччиною та Італією було порушено, і вони втратили чинність. 22 листопада 2017 року Кабінет Міністрів України затвердив нову редакцію Державної цільової оборонної програми «Корвет», реалізацію якої перенесли на 2028 рік. Головний корвет мали добудувати до 2022 року.

Але знову все пішло не так.

"На сьогодні, я так розумію, Міністерство оборони не бачить доцільності продовження будівництва Корвету у своїх інтересах. Натомість розглядається питання - це вже предмет перемовин, якщо буде прийняте кінцеве рішення щодо Туреччини – то яким чином використати ті напрацювання, які були по корвету нашому, до побудови корвету трохи іншого класу", - завив Олег Уруський.

Питання тепер лише в тому, чи не наступить Україна з турецькими корветами для наших ВМС на ті ж самі граблі, що і з будівництвом "Володимира Великого"? Відповідь - у майбутньому...

Читайте також: Міноборони знову взялось за добудову корвету. Ну, поки що в думках...