xcounter
#

Перші 19 МЛПК на шасі МАЗ надійшли в ЗСУ (відео)

8276
Нові МЛПК на шасі МАЗ передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: АрміяInform
Нові МЛПК на шасі МАЗ передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: АрміяInform

Загалом військові за останні п'ять років отримали вже 61 мобільний лазне-пральний комплекс

У Харкові днями відбулася передача 19 нових МЛПК виробництва ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" (входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України").

Від попередніх 43 комплексів, які були отримані військовими раніше, ці відрізняє використання іншого шасі. Замість українських КрАЗів, контейнери розмістили на білоруських МАЗах.

Читайте також: Морську піхоту ВМС ЗСУ переозброюють на ББКМ "Козак-2М1"

При цьому, перехід на нові шасі був анонсований ще у травні 2020 року. Тоді пройшла остання передача двох МЛПК в "старій" конфігурації - пральний модуль на шасі вантажівки КрАЗ-63221, а лазневий - на шасі причепу КрАЗ-А181.

МЛПК
Останні два мобільних лазне-пральних комплексів від "Крюківський вагонобудівний завод" на шасі КрАЗ-63221 та причепу КрАЗ-А181 передані ЗСУ у травні 2020 року

"Упродовж останніх п’яти років ми направили до частин, які беруть участь у бойових діях на Сході України, разом з цими машинами вже 61 мобільний лазне-пральний комплекс. З кожною новою такою партією технічні характеристики комплексів дещо поліпшуються, вони стають легшими в керуванні тощо", - розповів начальник речового складу Об’єднаного центру забезпечення підполковник Богдан Чупилко.

МЛПК
"Агрегатна" частина нових мобільних лазне-пральних комплексів

Під час передачі військовим традиційно були присутні й представники ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод", котрі ознайомлювали замовників з характеристиками нових мобільних лазне-пральних комплексів та тонкощами у їх використанні.

МЛПК
"Внутрішня" складова

"Ми давно співпрацюємо з Командуванням Сил логістики ЗСУ. Уважно ставимося до всіх побажань армійських замовників і потім реалізуємо їх у розробках технічних зразків тилового майна. Тож новий МЛПК, який відбуває на Схід України, більш маневрений, зручний і таким чином трішки вдосконалений, як порівняти з попередніми зразками. Вважаю, що хлопці й дівчата на передовій високо оцінять наші старання у цехах підприємства", - відзначив представник приватного підприємства Вікторія Бідаш.

МЛПК
Елементи живлення мобільних лазне-пральних комплексів, переданих для Збройних Сил України

Цікаво, що 19 комплексів на шасі МАЗ обіцяли поставити до кінця 2020 року. Однак, судячи з загальної кількості, озвученої військовими, цього не було зроблено і нова версія МЛПК була передана лише зараз. Також невідомо в держзамовлення якого року входить це постачання.

МЛПК
Душові кабіни в нових МЛПК на шасі МАЗ, що були передані ЗСУ в березні 2021 року

Нагадаємо, дещо раніше, начальник управління забезпечення технічними засобами та майном Центрального управління речового забезпечення Тилу Командування Сил логістики ЗСУ полковник Віталій Вознюк повідомив, що "відповідно до укладених контрактів, у 2021 році до військових частин Збройних Сил очікується постачання 19 одиниць мобільних лазне-пральних комплексів та 9 мобільних лазне-пральних модулів".

Тобто, цілком вірогідно, що ці 19 одиниць, були законтрактовані минулого року, однак їх передача відбулася лише у цьому, й більш ЗСУ у 2021 році нових МЛПК не отримає й не замовить.

МЛПК
Нові МЛПК на шасі МАЗ передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: АрміяInform

Також варто нагадати, що у березні 2021 року мали бути закінчені державні випробування полегшеної версії мобільних лазне-пральних модулів (МЛПМ) які будуть розміщені на шасі одного автомобіля (без причепа).

МЛПМ
МЛПМ від ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" на шасі КрАЗ

Такий модуль, розроблений фахівцями "Крюківський вагонобудівний завод" має розміщуватися на вантажівці типу КрАЗ 63221 або МАЗ 6317. Власне, дев'ять таких машин мають бути передані ЗСУ у вересні поточного року.

Читайте також: ЖБТЗ передав ЗСУ чергову партію модернізованих БМП-2 (фото)