xcounter
#

ЖБТЗ передав ЗСУ чергову партію модернізованих БМП-2 (фото)

5258
Модернізовані БМП-2 передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: Укроборонпром
Модернізовані БМП-2 передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: Укроборонпром

Ці п’ять відновлених бойових машин стали першими у цьому році, що виготовлені на ЖБТЗ в рамках ДОЗ-2021

ДП "Житомирський бронетанковий завод" (входить до складу ДК "Укроборонпром") передало представникам Збройних сил України партію відремонтованих та модернізованих БМП-2.

Машини пройшли капітальний ремонт та отримали вже традиційний комплект оновлень, як то нові прилади спостереження та прицілювання, нові фари інфрачервоного випромінювання з використанням діодних ламп та навігатор.

Читайте також: ЖБТЗ у 2020 році передав ЗСУ понад 100 БМП (фото)
БМП-2
Відновлені за ДОЗ-2021 БМП-2 в цеху ДП ЖБТЗ

Також на бронетехніці були замінені гусеничної стрічки на нові – українського виробництва. При цьому частина з них виготовлена власне на ЖБТЗ.

БМП-2

"Ми не вперше використовуємо гусеничні стрічки власного виробництва. Це дає змогу нашому підприємству у майбутньому повністю відійти від закупівель гусениць у приватних або іноземних компаній", – розповів директор держпідприємства Олексій Жуковець.

гесениці
Нові гусениці для БМП на ЖБТЗ

Варто додати, що окрім власного виробництва, ЖБТЗ також активно закупає гусениці й в інших вітчизняних виробників. Так, за останній рік було проведено кілька тендерів на їх постачання у загальній кількості 80 пар. Більшу частину (70 пар) поставив ДП "Завод імені Малишева", а ще 10 комплектів приватне підприємство НВП "АКТИВ СПЕЦ ПРОМ".

гусениці
Нові гусениці для БМП виробництва ЗІМ

Також житомирський завод активно закуповує й нові прилади спостереження. Наприклад у лютому цього року ЖБТЗ уклав контракт на закупівлю 60 перископічних комбінованих денно-нічних прицілів навідника БМП-2 БПК-2-42МБТ з компанією "Трімен-Україна".

БПК-2-42МБТ
Перископічний комбінований денно-нічний приціл навідника БМП-2 БПК-2-42МБТ

Нагадаємо, окрім переданої партії з п'яти БМП-2, нещодавно (25 березня ц.р.) ЗСУ нарешті отримали й конфісковані у польської Wtórplast S.A. 26 БМП-1. Однак ці машини, попри те, що знаходились на підприємстві майже пів року, комплект оновлень не отримали. Їх було відремонтовано та встановлено блок димових гранатометів системи 902В "Туча". А ось нові приціли будуть ставити вже в військових частинах.

БМП-1
Модернізовані БМП-2 передані ЗСУ у березні 2021 року / Фото: Укроборонпром

Можливо в цьому допоможуть виїзні бригади ЖБТЗ, котрі лише у цьому році здійснили вісім виїздів для виконання технічних робіт, загалом відремонтувавши на місцях понад 30 БМП.

БМП-2
Читайте також: ЖБТЗ вперше виклало в мережу відео про свої досягнення: показали й нещодавно відновлені БМП з новими траками