xcounter
#

Перша спроба: Білорусь заявила про розробку власного бронетранспортеру БТР-V2 (деталі проєкту)

Щось середнє між нашим БТР-3 та БТР-4
Перша спроба: Білорусь заявила про розробку власного бронетранспортеру БТР-V2 (деталі проєкту)
4360

У Білорусі заявили про те, що скоро у армії країни буде власний бронетранспортер під назвою БТР-V2. Його розробник ПАТ "Мінський завод колісних тягачів". У готовому вигляді його мають показати на найближчий виставці MILEX-2021, яка почнеться 23 червня. А поки Defense Express зібрав попередню інформацію про цю машину.

Бронетранспортер МЗКТ-690003 (БТР-V2) розроблений ПАТ "МЗКТ" в інтересах Міністерства оборони Республіки Білорусь в ініціативному порядку та в перспективі може замінити такі бойові машини, як БМД-1, БМП-1, БМП-2, БТР-70 і БТР-80, що знаходяться на озброєнні у збройних Силах Республіки Білорусь. Так стверджується у повідомленні Військово-промислового комітету Республіки Білорусь (хоча на практиці навряд чи так буде - ред. DE).

Бронетранспортер МЗКТ-690003 (БТР-V2)
Бронетранспортер МЗКТ-690003 (БТР-V2), MILITARY–INDUSTRIAL COMPLEX. BELARUS

БТР-V2 є повнопривідною броньованою бойовою машиною з колісною формулою 8×8 з повною масою 19 900 кг. БТР здатний розвивати швидкість до 110 км/год на асфальтобетонному покритті, максимальна швидкість на плаву - до 10 км/год.

Читайте також: Той, що витискає наш БТР-3 з Таїланду: китайський БТР VN1 (фото інтер'єру)

Машина оснащена дизельним рядним шестициліндровим двигуном WP13.480А0 потужністю 480 к.с., що працює у парі з гідромеханічною шестиступінчастою коробкою передач виробництва ПАТ "МЗКТ".

БТР розрахований на експлуатацію при температурі повітря від -40° C до +40° C. Необхідний температурний режим забезпечується установкою посиленої системи охолодження двигуна, гідромеханічної передачі і окремою системою охолодження роздавальної коробки. Забезпечення двигуна повітрям на плаву - через телескопічний повітрозабірник.

Завдяки компоновочному розміщенню двигуна, ГМП і їх систем в одному силовому блоці і на єдиному підрамнику можна проводити заміну силового агрегату з усіма системами без зливу робочих рідин, що значно скорочує час заміни силового блоку.

Заміна силового блоку БТР-V2 у польових умовах/ MILITARY–INDUSTRIAL COMPLEX. BELARUS

Для високої прохідності на БТР встановлена двухшвидкісна роздавальна коробка з головним диференціалом, що блокується, а також ведучі мости з міжколісними і міжосьовими діференціалами з примусовим блокуванням.

Бойовий модуль
Конструкційна схема та вузли БТР-V2 / MILITARY–INDUSTRIAL COMPLEX. BELARUS

Незалежна одноважільна гідропневматична підвіска коліс має забезпечити високу прохідність виробу і плавність ходу при русі по бездоріжжю.

Для підвищення живучості на БТР встановлюються колеса з безкамерними шинами розмірністю 14.00R20 і обмежувачі радіальної деформації (Run-Flat). Вони забезпечують рух БТР на спущених шинах (при пошкодженні шин) по твердим грунтовим дорогам зі швидкістю до 20 км/год. Необхідний для такого руху рівень тиску підтримує центральна система регулювання тиску повітря у шинах, керована з водійського місця.

Рульове управління - з приводом на дві передні вісі.

БТР має суцільнозварний броньований корпус. Рівень захисту не оголошений. З метою зниження ступеню можливого травмування екіпажу при підриві у БТР встановлені енергопоглинаючі сидіння і підвісна підлога, що дозволяють зменшити рівень впливу ударної хвилі, а також захистити відсік десанту від попадання уламків.

Корпус машини складається з моторно-трансмісійного відсіку, відсіків систем БТР і відсіку проживання. Відсік проживання поділений на три відділення - управління, бойове і десанту.

У першому розташовані панель приладів; регульоване по висоті і подовжньому положенню сидіння механіка-водія з відкидною спинкою і п'ятиточковими ременями безпеки; люк механіка-водія зі штатними змінними перископічними приладами спостереження типу ТНПА-170А, передній з яких обладнаний пневматичним склоочисником з системою омивання. При русі БТР по воді можна замінити на прилад спостереження типу ТНП-350Б.

Бойове відділення забезпечує установку штатного бойового модуля БМП-2 та озброєння. Незважаючи на те, що основним завданням БТР-V2 є доставка особового складу до місць бойових дій, БТР здатний забезпечити вогневу підтримку підрозділам у бою.

Бойовий модуль БТР-V2
Бойовий модуль БТР-V2 / MILITARY–INDUSTRIAL COMPLEX. BELARUS

Озброєння: 30-мм автоматична гармата 2А42, стабілізована у двох площинах, спарений з гарматою 7,62-мм кулемет ПКТ і пускова установка протитанкових керованих ракет для боротьби з броньованими цілями. Для додаткового маскування машини на полі бою на башті БТР встановлена система постановки аерозольної завіси типу "Туча".

У десантному відділенні, розташованому у задній частині БТР, розміщується вісім десантників. В задній частині БТР - відкидна апарель, що забезпечує десантування бійців як на місті, так і в русі в умовах бою.

БТР-V2
Вигляд задньої проєкції БТР-V2 / MILITARY–INDUSTRIAL COMPLEX. BELARUS

Додаткова автономність БТР досягається дизель-генераторною установкою, що забезпечує живлення основних систем машини і бойового модуля і дозволяє їй перебувати довгий час в засідці при повній бойовій готовності без використання ходового двигуна, а також зберігати часткову боєздатність при відмові або пошкодженні основного силового агрегату.

Для подолання важкопрохідних ділянок маршруту на БТР встановлена електрична лебідка самовитягування з тяговим зусиллям 10 тонн.

На випадок застосування противником зброї масового ураження БТР-V2 оснащений фильтровентиляционною установкою для захисту бойового розрахунку і устаткування, що знаходиться всередині машини.

Завдяки двом водометним рушіям і хвилевідбивачу БТР здатний з ходу, без будь-якої додаткової підготовки, форсувати водні перешкоди і застосовуватися в морських десантних операціях у якості десантно-висадкового засобу. Для забезпечення більшої живучості на воді машина оснащена системою індикації наявності води у корпусі і двома водооткачуючими насосами продуктивністю 180 л/хв кожен.

У песпективі на базі БТР-V2 планується створення модифікації важкоброньованого неплаваючого БТР у середній категорії по масі - від 20 до 40 тонн (повна маса 24 000 кг), оснащеного додатковою навісною бронею.

Читайте також: Адаптований для Морської піхоти ВМС ЗСУ БТР-4 : відео з випробувань та подробиці