xcounter
#

Перетворити "діаду" на "тріаду": американські B-2 та B-52 мають повернутися до стану ядерної бойової готовності

1982
B-52 Stratofortress
B-52 Stratofortress

Американські бомбардувальники B-2 та B-52 мають перебувати у стані ядерної бойової готовності, бо ядерної "діади" вже буде недостатньо

Голова Стратегічного командування ЗС США (STRATCOM) Чарльз Річард наполягає на повернення бомбардувальників до стану ядерної бойової готовності, якщо Пентагон не замінить застарілу міжконтинентальну балістичну ракету Minuteman-III.

Minuteman III
Пуск балістичної ракети Minuteman-III

Цю тезу Річард висловив під час обговорення структури ядерних сил під час слухань комітету сенату зі збройних сил. Так, наразі адміністрація президента США Джо Байдена готується до оцінки стратегічного ядерного арсеналу країни, тоді як Пентагон планує стартувати розробку наземної ракети стратегічного стримування на заміну застарілої Minuteman-III.

Читайте також: Франція отримає підводного ядерного "Франкенштейна": Naval Group показала, як це роблять (відео)
Ohio підводний човен
Підводний човен класу Ohio

Загалом стратегічна "ядерна тріада" США складається з міжконтинентальних балістичних ракет Minuteman-III, підводних човнів класу Ohio, озброєних балістичними ракетами Trident D-5, а також стратегічні бомбардувальники B-2 і B-52H.

Однак, як стверджує Річард, сьогодні ядерна тріада насправді є "діадою" у мирний час, оскільки стратегічні бомбардувальники наразі не підтримуються у стані ядерної бойової готовності, як це було під час Холодної війни.

Так, у 1960-х роках Стратегічне повітряне командування ПС США постійно тримало у повітрі до 12 повністю озброєних бомбардувальників, а у 1962 році під час Карибської кризи ця кількість зросла до 75 літаків на день.

Сьогодні бомбардувальники B-2 та В-52H, попри те, що вони можуть виконувати ядерні задачі, не підтримуються у стані ядерної бойової готовності.

На думку Річарда, стратегічна ядерна війна – реальна загроза для США, і країна має застрахувати себе від невизначеності, а сподіватися тільки на одну платформу – підводний човен, МБР чи бомбардувальник – нерозсудливо.

Читайте також: Наближаючись до ядерної зброї: чим небезпечна нова російська вогнеметна система ТОС-2 "Тосочка"