xcounter
#

Пентагон замовив будівництво вже десяти патрульних катерів Mark VI для України

2185
Американські патрульні катери типу Mark VI / Фото ілюстративне
Американські патрульні катери типу Mark VI / Фото ілюстративне

Чергові два катери для потреб ВМС ЗС України Міністерство оборони США замовило компанії SAFE Boats International наприкінці 2021 року

Міноборони США 30 грудня 2021 року видало американській компанії SAFE Boats International новий контракт на суму $25,5 млн на будівництво чергових двох швидкісних патрульних катерів типу Mk VI для подальшого постачання Україні.

Роботи, як зазначається в офіційному повідомленні Пентагону, мають бути завершені до березня 2026 року.

Читайте також: Неїжпапа розповів, яке саме американське озброєння отримають українські "Айленди"
катер Mark VI
Імовірно, будівництво першого катера типу Mark VI для ВМСУ на підприємстві американської SAFE Boats International, жовтень 2021 року / Фото: SAFE Boats International

Ця угода є реалізацією опціону до контракту, виданого SAFE Boats International оборонним відомством 30 вересня 2021 року на суму $84,2 млн (дещо пізніше компанія-виробник повідомила про збільшення вартості до $89,7 млн) на будівництво для України шести катерів типу Mark VI.

Новий контракт має повністю фінансуватися урядом США за рахунок коштів, що виділяються Україні за програмами допомоги Building Partner Capacity (BPC) у 2021 фінансовому році з терміном виконання до березня 2026 року.

катер Mark VI
Будівництво одного з патрульних катерів типу Mk VI для ВМС США на SAFE Boats International в Такома (штат Вашингтон), архівне фото / Фото: SAFE Boats International

Варто відзначити, що виданий 30 грудня минулого року контракт є вже третім для SAFE Boats на будівництво сторожових катерів Mark VI для України. У січні 2021 року ця компанія отримала перший контракт від Міністерства оборони США на суму $19,9 млн на початок будівництва перших двох катерів Mark VI для України з терміном завершення робіт у грудні 2022 року (другий, як згадувалось вище, був 30 версеня 2021 року).

Таким чином, до цього часу США законтрактували вже 10 катерів Mk VI для подальшого постачання ВМС України по лінії американської програми міжурядових закордонних військових продажів Foreign Military Sales (FMS).

катер Mark VI
Імовірно, будівництво першого катера типу Mark VI для ВМСУ на підприємстві американської SAFE Boats International, жовтень 2021 року / Фото: SAFE Boats International

Нагадаємо, в червні 2020 року, Агентство міністерства оборони США з військового співробітництва (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило Конгресу США повідомлення про запланований продаж України по лінії американської програми FMS сумарно 16 швидкісних патрульних катерів Mark VI. Загальна вартість передбачуваного постачання була оцінена в $600 млн, включаючи пакети навчання та технічної підтримки.

катер Mark VI
ТТХ патрульного катера Mark VI

Водночас наприкінці минулого року Командувач ВМС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа повідомив, що загалом наразі планується постачання 12 таких патрульних катерів. Своєю чергою, Посол України у США Оксана Маркарова в інтерв'ю "Радіо Свобода" повідомила, що у 2022 році запланована відправка в Україну "від трьох і плюс" Mark VI.

Читайте також: Стало відомо, наскільки готовий корпус першого корвета Ada для ВМС України (фото)