xcounter
#

Пентагон хоче розробити ракетне стелс-паливо. Чи може це спровокувати ядерну війну?

Пентагон хоче розробити ракетне стелс-паливо. Чи може це спровокувати ядерну війну?
3562

Американські військові хочуть отримати так зване "стелсове" ракетне паливо, щоб уникнути виявлення ракет противником, говорить видавництво Forbes. Але чи може така ініціатива Пентагону спровокувати ядерну війну? Згідно з дослідним запитом Агентства протиракетної оборони, цей проєкт "спрямований на розробку твердого ракетного палива, яке демонструє знижені ІЧ сигнатури, але при цьому зберігає оптимальне співвідношення тяги до маси".

"Виявлення запуску ракети й перегорання ракетного прискорювача - важливі пункти ідентифікації загроз. Оскільки дистанційне ІЧ спостереження часто використовується для виявлення та відстеження запусків ракет, можливість уникнути виявлення за рахунок зменшення ІЧ сигнатури буде корисне для мобільних оборонних платформ, а також для розгорнутих наступальних засобів передового базування".

США Пентагон скритне паливо для ракет
Пентагон хоче розробити паливо для ракет, яке допоможе їм залишитися невиявленими

Той факт, що американська організація з протиракетної оборони хоче ракетне паливо з низьким ІЧ-випромінюванням, не обов'язково є чимось поганим. Хоча протиракетні лазери вже на підході, на цей момент протиракетна оборона США покладається тільки на ракети для збивання інших ракет.

Читайте також: Про причини аварії F-35: втомлений пілот, незвичайний шолом та інші проблеми

Однак в ракетних перехоплювачах використовуються прискорювачі, які виділяють багато тепла і світла. Логічно припустити, що противники можуть використати ІЧ спалах перехоплювача, щоб визначити розташування і знищити пускові установки й кораблі ПРО США. Крім того, ІЧ слід від ракети-перехоплювача може бути виявлений посеред польоту, що дає наступальній ракеті противника можливість розгорнути помилкові цілі або здійснити маневр ухилення.

США Пентагон скритне паливо для ракет Patriot
На цей момент ПРО США складається з наземних перехоплювачів і ракети Patriot на суші, а також ракет Aegis SM-3 і SM-6 на морі

Але стелс-ракети можуть створити більш катастрофічний ризик. Ядерне стримування засноване на впевненості в тому, що обидві сторони можуть вчасно виявити перший удар, щоб завдати відповідний удар. Ось чому Америка і Росія - а тепер і Китай - мають на орбіті супутники, призначені для виявлення ІЧ сигнатури запуску міжконтинентальних балістичних ракет (МБР).

Але ракетне паливо, яке виробляє мінімальний ІЧ спалах, підвищує ймовірність того, що країна може завдати раптового ядерного удару. З огляду на те, що МБР потрібно від 15 до 30 хвилин, щоб досягти своєї мети, навіть кілька хвилин можуть мати значення для перехоплення ракети або завдання удару у відповідь.

США Пентагон стелс-паливо для ракет МБР
З боєголовкою, що спускається через атмосферу зі швидкістю 23 Маха, у країни, яку атакували, буде дуже мало часу до того, як їх власні МБР будуть знищені

Те, що американські військові вказують, що "стелсове" ракетне паливо буде використовуватися на "розгорнутих наступальних засобах передового базування", передбачає, що Пентагон хоче мати наступальні ракети, які не може бути виявлені противником.

"Насправді США більше за інших покладається на виявлення ІЧ сигнатур для стратегічного попередження про ядерні атаки і тактичного попередження про ракетні атаки на ТВД", - сказав журналісту Forbes Брайан Віден (Brian Weeden), колишній офіцер ПС США і експерт з космічної війни.

США Пентагон скритне ракетне паливо
Критики побоюються, що розробка стелс-палива може мати непередбачені наслідки

"Якби ця технологія була розроблена, я думаю, вона могла б більше зашкодити національній безпеці США, ніж допомогти їй. Та історія показує, що технології мають властивість поширюватися, особливо якщо вони мають велике військове значення".

Джеймс Ектон (James Acton), фізик і со-директор програми ядерної політики Фонду Карнегі за міжнародний мир, скептично ставиться до можливості використання ракетного палива, яке може мінімізувати ІЧ випромінювання, зберігаючи ефективність.

Він також стурбований тим, що скритне ракетне паливо може спровокувати Росію і Китай.

Читайте також: Сезон корветів: які багатоцільові військові кораблі обирають у світі