xcounter
#

Париж заперечив передачу до України свого новітнього ПТРК Akeron MP

Akeron MP
Akeron MP
4751

ПТРК Akeron MP справедливо належить до п'ятого покоління протитанкових ракетних комплексів, але він поки навіть у збройні сили Франції постачається доволі повільними темпами

Попри те, що віцепрезидент Комісії з національної оборони та збройних сил Франції Жан Луї Тьєріо в інтерв’ю виданню Opex News повідомив про те, що Україні передаються новітні протитанкові ракетні комплекси Akeron MP у міноборони країни спростували цю інформацію.

Зокрема те ж саме видання Opex News опублікувало спростування попередньої інформації, хоча необхідно зазначити, що передача цих ПТРК було б доволі дивним.

Читайте також: РФ підвищить градус ядерного шантажу та перевела стратегічні сили у 24-годинну готовність - ГУР

Зокрема й через те, що у самій Франції їх не те щоб дуже багато. Справа в тому, що цей ПТРК почали постачати до французької армії лише у 2017 році, а у листопаді 2021 року виробник MBDA повідомив про постачання 1000-ої ракети Akeron MP, а на початку 2023 року стало відомо про замовлення додаткових 200 ракет.

Враховуючи те, що це повноцінний ПТРК з багаторазовою пусковою, то самих пускових було випущено у рази менше, можливо загалом їх поки існує декілька сотень. Й тому передача цих протитанкових комплексів у будь-якій значній кількості одразу була доволі сумнівною.

Але це не виключає те, що міноборони Франції, звісно виключно у теорії та межах припущення, могло бути максимально зацікавлене в тому, щоб провести оцінку самого ПТРК у реальних бойових умовах, для чого, щоправда, й непотрібно передавати сотні ПТРК. А головне - зберегти режим таємності для того, щоб не привертати до цього зайву увагу.

Нагадаємо, що Akeron MP, який раніше був відмий за назвою MMP - Missile Moyenne Portée, почали накреслювати у 2009 році, а випробування розпочались у 2014 році. Серійне виробництво стартувало у 2017 році й у збройних силах Франції він має прийти на заміну застарілому Milan.

Можливості Akeron MP дозволяють уражати цілі на дальності до 5 км, хоча вимоги французьких військових були менші на один кілометр. Наведення може здійснюватися у трьох режимах: "вистрілів й забув", "вистрілів-довів" (Man In The Loop), а також поза межами прямої видимості (NLOS) з використанням стороннього цілевказання.

Головка самонаведення з широким полем зору комбінована й може працювати в інфрачервоному та оптичному діапазоні, що дозволяє захоплювати навіть неконтрастні у тепловому діапазоні цілі. У режимі контролю оператором ракети під час усього польоту інформація передається через оптоволоконний кабель. Траєкторія польоту ракети може бути змінена - "удар з гори" або "пряма".

Бронепробиття тандемної бойової частини загальною вагою близько 2 кг становить до 1000 мм гомогенної броні поза динамічним захистом. Бойова частина має два режими - для знищення бронетехніки та для ураження укріплень, в обох режимах зберігається можливість ефективного ураження живої сили. Загальна вага ПТРК становить 15 кг, з яких 4 кг припадає на саму ракету. Такі високі характеристики Akeron MP цілком справедливо дозволяють говорити MBDA, що це єдиний представник ПТРК п'ятого покоління.

Читайте також: Норвегія офіційно повідомила, що замовила Leopard 2A7 за нереальним цінником