xcounter
#

Олег Коростельов повідомив про терміни прийняття на озброєння нової РСЗВ "Вільха-М"

Р624М "Вільха-М" на виставці IDEF-2021 / Фото :ТСН
Р624М "Вільха-М" на виставці IDEF-2021 / Фото :ТСН
16606

Державні випробування української ракети Р624М "Вільха-М", розробленої ДККБ "Луч", наближаються до завершення

Нова розробка ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч" - виріб Р624М "Вільха-М" - може бути прийнятий на озброєння Збройних сил України у першому кварталі 2022 року. Про ці очікування повідомив Генеральний конструктор - Генеральний директор ДККБ "Луч" Олег Коростельов у інтерв'ю у програмі "Security Talks".

Р626М Вільха-М
Коригований реактивний снаряд Р626М "Вільха-М" від КБ "Луч" та його ТТХ на виставці "Зброя та Безпека-2021"

"Випробування "Вільха-М" знаходяться на завершальному етапі. Я думаю, що вже у першому кварталі наступного року ми поставимо на озброєння ракету, яка літає майже вдвічі далі. Надалі, я так сподіваюся, наш вітчизняний замовник замовлятиме цю ракету підвищеної дальності", - повідомив він.

Читайте також: До кінця цього року очікується підписання контракту на другий дивізіон РК-360МЦ "Нептун" для ВМСУ

Олег Коростельов зауважив, що тривалий час державних випробувань виробу Р624М "Вільха-М" був пов'язаний з розширенням програми випробувань нової зброї.

Р624М Вільха-М
Пуск виробу Р624М "Вільха-М" на держвипробуваннях 27 жовтня 2021 року

"Замовник (Міноборони України) захотів переконатися у надійності та правильності прийнятих технічних рішень. Після чого державна комісія прийме фінішні документи, які дозволять розпочати серійне виробництво", - зазначив очільник ДККБ "Луч".

Р624М Вільха-М
Кадри з ураженням виробом Р624М "Вільха-М" мішені під час держвипробувань 27 жовтня 2021 року

За його словами, "Вільха-М" буде здатна вражати цілі на дальності до 110 км й може запускатись з доопрацьованих пускових (9А52-2) від 300 мм комплексу РСЗВ 9К58 БМ-30 "Смерч", котрі також зможуть використовувати радянські реактивні снаряди 9М55К та перший варіант "Вільхи" - Р624 з дальністю до 70 км.

Реактивні снаряди трьох видів запускаються з однієї платформи, в якій є відповідне програмне забезпечення, що забезпечує роботу з усіма видами ракет, зауважив Олег Коростельов.

Пускові установки 9А52-2 від РСЗВ БМ-30 "Смерч" ЗСУ були доопрацьовані для пусків кількох типів ракет

Також він повідомив, що вже є закордонний замовник, який вирішив закупити нову систему зброї "Вільха".

Пуск РСЗВ Вільха-М
Пуск РСЗВ "Вільха-М"

"Інозамовник був при стрільбі й він чудово розуміє, що система пуску відпрацьована. Замовник відвідав ключові підприємства і знає, що ракета справді виготовляється в Україні й тому ризик для нього мінімальний, як і для нас", - наголосив Генеральний конструктор-Генеральний директор ДККБ "Луч".

Читайте також: Міноборони України найближчим часом може замовити розробку БпАК "Сокіл-300" від ДККБ "Луч"