xcounter
#

Окупанти на Херсонщині ставили міни ЯРМ і таки боялись, що ЗСУ форсують Дніпро

8334
Радянська якірна річкова міна ЯРМ, ілюстративне зображення від порталу cat-uxo
Радянська якірна річкова міна ЯРМ, ілюстративне зображення від порталу cat-uxo

А це в свою чергу вкотре доводить, що росіяни навмисне пішли на підрив Каховської ГЕС зокрема з військових мотивів

Оперативне командування "Південь" повідомляє, що минулої доби 11 червня 2023 року на морському узбережжі Одещини було виявлено як мінімум дві якорні річкові міни типу ЯРМ, які змила повінь після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.

Судячи з усього, таких мін рашисти залишили значно більше, про що наприклад може свідчити попередження нашого військового командування, що розлив води після підриву окупантами Каховської ГЕС вимив міни та боєприпаси росіян. Якби тут мова була лише про накопичені на суходолі БК і міни армії РФ, то там би в теорії була б деталізація, що ці небезпечні "сліди" від ворога має змити "вниз" на тимчасово окуповану частину Херсонщини.

Читайте також: Головний удар ЗСУ по рашистам на фронті ще попереду, "важкі бригади" ще не вступили в бій

Річкова міна ЯРМ була розроблена ще в 1954 році, та призначалась саме для установки в акваторіях озер і річок, аби завадити висадці десанту чи форсуванню водойм противником. Такі міни можна виставляти на глибину від 1 до 12 метрів. Для взведення контактного підривника з хрестовиною (у верхній частині корпусу міни) необхідно, аби вода буквально "роз’їла" запобіжну прокладку з цукру. Заявлена вага міни ЯРМ – 13 кг, зокрема маса бойової частини – 3 кг тротилу.

Стверджується, що таку міну можна знешкодити лише прямим підривом, або траленням. Але водночас невідомо, на якого габариту річкові судна або катери, чи засоби для форсування річок має спрацьовувати підривник на міні ЯРМ.

Радянська якірна річкова міна ЯРМ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Сам факт постановки таких мін може свідчити, що ворог таки вважав реальною загрозу того, що ЗСУ можуть спробувати форсувати Дніпро, і щоб запобігти цьому, і були використані рідкісні радянські ЯРМ. Але оцінивши за деякий час співвідношення сил та засобів, командування армії РФ могло розцінити, що тимчасово окуповану частину Херсонщини утримати за собою не зможе. Тому й наважилось на злочин з підривом Каховської ГЕС, аби "звузити фронт" для себе.

Тим більш, що лише після цього росіяни почали перекидати свої війська з Херсонського на Запорізький напрямок, де вони були потрібні ворогу "ще на вчора".

Радянська якірна річкова міна ЯРМ, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Бої за Времіївський виступ: ЗСУ успішно відкидають ворога на південь від Великої Новосілки