xcounter
#

Окупантам довелось відмовитись від наміру перекинути в Крим літаки МиГ-29К з іржавого "Кузнецова"

103591
Російський палубний винищувач МиГ-29К заходить на посадку, ілюстративне фото довоєнних часів
Російський палубний винищувач МиГ-29К заходить на посадку, ілюстративне фото довоєнних часів

Схоже, рашисти бояться втратити свої палубні винищувачі під час сутичок з Повітряними Силами ЗСУ

У відкритих джерелах з’явилась інформація про те, що цьогоріч військові РФ в тимчасово окупованому Криму не планують проводити на базі комплексу НИТКА польоти винищувачів МиГ-29К, МиГ-29КУБ та Су-33 із складу 100 корабельного авіаційного полку. Формальна причина – повітряний простір над півостровом закритий, польоти там дозволені лише для задіяних для війни проти України літаків та гвинтокрилів.

Якщо це справді так, то робимо наступний висновок – Кремль боїться, що пілоти його палубної авіації можуть програти сутичку з Повітряними Силами ЗСУ, тому мовляв краще поберегти дефіцитні палубні винищувачі. За даними з відкритих джерел, ВМФ РФ має лише 20 палубних винищувачів МіГ-29К та чотири навчально-бойові палубні літаки МіГ-29КУБ, до 10 винищувачівСу-33 та до 10 літаків Су-25УТГ.

Читайте також: Росіяни загнали "Кузнецов" у недобудований док, щоб швидко відновити ремонт корабля

Літаки типу МиГ-29К та Су-33 входять до складу авіагрупи єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов", що уже понад 5 років стоїть на перманентному ремонті. Відповідно, НИТКА – це зараз єдине місце для російських льотчиків, де вони можуть відпрацьовувати навики зльоту та посадки з палуби корабля.

Комплекс НИТКА вцілому відтворює геометрію та габарити авіаносця "Адмирал Кузнецов", зображення ілюстративне

Поки що Кремль використовує свої літаки палубної авіації для демонстрації загрози на "північному флангу" НАТО.

Декілька днів тому Об’єднане повітряне командування НАТО повідомило, що поблизу Норвегії пролетіли два російські винищувачі – Су-33 та МиГ-29. Але судячи з усього, така "демонстрація сили" ніяк не вразила норвезьких військових. Тому вони у відповідь підняли патрульний літак P-3 Orion та адміністративний DA-20 Jet Falcon, що не мають бортового озброєння проти повітряних цілей. І тут для кремлівських пропагандонів не вийшло "картинки", яку б вони могли подати як "перемогу".

Російський палубний винищувач Су-33К пролітає поблизу Норвегії, фото - NATO Allied Air Command, фото - 15 липня 2022 року
Читайте також: Росіяни уже не сподіваються відремонтувати свій "Кузнецов" раніше 2024 року