xcounter
#

РФ перекинула із Арктики в окупований Крим палубні винищувачі МиГ-29К

2185
Росіяни мають близько 20 палубних літаків типу МиГ-29К
Росіяни мають близько 20 палубних літаків типу МиГ-29К

Заявлена мета перекидання – росіяни хочуть використати комплекс НИТКА в окупованих Саках для підготовки палубної авіації, "Адмирал Кузнецов" досі не вийшов із ремонту

Північний флот РФ перекинув в окупований Крим винищувачі МиГ-29К та МиГ-29КУБ із складу 100 корабельного авіаційного полку для проведення підготовки на базі наземного тренувального комплексу НИТКА, розташованого в місті Саки. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міноборони РФ.

Комплекс НИТКА вцілому відтворює геометрію та габарити авіаносця "Адмирал Кузнецов", зображення ілюстративне

Росіяни відзначають, що комплекс НИТКА їм потрібен для підтримання навиків пілотів палубної авіації, поки єдиний авіаносець ВМФ РФ "Адмирал Кузнецов" досі стоїть на перманентному ремонті.

Читайте також: Туреччина хоче від США нові винищувачі F-16 або ж повернення 1,4 мільярдів доларів внеску на F-35

За поточними планами, польоти російських палубних МиГ-29К в окупованому Криму триватимуть місяць, після чого літаки складу 100 корабельного авіаційного полку будуть перекинуті назад у місце постійної дислокації в Мурманській області РФ.

Палубні винищувачі МиГ-29К на палубі "Адмирала Кузнецова", ілюстративне фото з відкритих джерел

Пілоти російських МиГ-29К зараз відпрацьовують на комплексі НИТКА навики зльоту з трампліна, прохід над смугою на надмалій висоті, "торкання" шасі палуби "авіаносного корабля".

Наступний крок – пілоти палубних винищувачів будуть виконувати посадку із використанням аерофінішера.

Палубний винищувач Су-33 авіації Північного флоту РФ готується до посадки на комплекс НИТКА, ілюстративне фото з відкритих джерел

До цього моменту, у серпні-вересні 2021 року в окупованому Криму польоти виконували винищувачі Су-33 із складу 279 окремого корабельного винищувального полку Північного флоту РФ.

Як розповідав Defense Express, із 2013 по 2021 рік військово-повітряні сили РФ отримали 20 палубних винищувачів МіГ-29К та чотири навчально-бойові палубні літаки МіГ-29КУБ. Водночас, за наявними даними, росіяни мають в строю також до 10 винищувачів Су-33 та до 10 літаків Су-25УТГ.

Літаки МиГ-29К та Су-25УТГ біля трампліну комплексу НИТКА, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Rafale чи МиГ-29К: Індія досі не визначилась, які винищувачі купуватиме для свого авіаносця Vikrant