xcounter
#

Оголошено скільки готувалась операція зі знищення А-50У, й скільки літаків дійсно залишилось

10678
А-50У
А-50У

Кирило Буданов розповів скільки часу тривала підготовка до збиття А-50У та що станеться, коли Сили оборони знищать ще один такий літак

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов за лаштунками форуму "Україна. Рік 2024" у відповідь на запитання журналістів поділився деякими деталями операції зі знищення вже другого літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50У, яке сталось 23 лютого.

Зокрема він повідомив, що це була спеціальна операція, яке ретельно готувалась два тижні. Що ще раз підкреслює не лише виключність таких подій, а й величезну складність та високий рівень організації та майстерності всіх тих, хто брав у цій операції участь.

Читайте також: Хорватія розкрила, як отримає від США Black Hawk замість Мі-8 для ЗСУ

Окрім того, Кирило Буданов відповів на запитання скільки саме літаків такого типу залишилось у РФ - шість одиниць. Нагадаємо, що загалом у РФ "на папері" станом на 2021 рік було дев’ять таких літаків: три - А-50 і шість - А-50У. З них два було збито, перший - 14 січня, другий - 23 лютого 2024 року, а один пошкоджений дроном під час перебування у Білорусі наприкінці лютого 2023 року.

Таким чином РФ ще досі не змогли відновити пошкоджений у Мачулищах літак. Більше, того, як сказав Кирило Буданов у випадку втрати ворогом ще одного А-50 він вже не зможе тримати ці літаки у режимі 24/7 у повітрі.

Водночас керівник ГУР МОУ відмовився називати зброю, який був збитий А-50У, залишаючи це питання дискусійним. При цьому треба нагадати, що російський літак ДРЛВ був збитий за 170 км від лінії фронту, що перевищує задекларовану дальність знищення повітряних цілей ракетами GEM-T (150-160 км) навіть "блукаючого Patriot". При цьому перевищує достатньо сильно, бо будь-який ЗРК неможливо розмістити на нулі й треба додати мінімальний відступ від нуля, як мінімум на дальність роботи артилерії ворога.

А-50 крансдорський край
Місце підбиття А-50У (джерело: ГУР МОУ)

Водночас вже з'явилась непідтверджена інформація, що А-50У збили з С-200. Але треба нагадати, що цей ЗРК у цьому випадку потребував би певних переробок та модернізації, бо сам по собі є вкрай архаїчним та монструозним.

Зрештою у РФ намагаються закріпити версію, що це вони самі збили свій А-50У, часом додаючи деталь, що намагались й навіть збили зенітну ракету від ЗРК С-200, але одна з їх зенітних ракет від С-400 влучила у власний літак ДРЛВ.

Читайте також: Філіппіни можуть стати новим покупцем Gripen, який виявився "дешевшим" за F-16