xcounter
#

Одна з країн НАТО буде модернізувати свої танки, і ціна може становити аж понад 10 млн доларів за одиницю

4431
Танк Ariete, джерело – www.esercito.difesa.it, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12...
Танк Ariete, джерело – www.esercito.difesa.it, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12...

Всього Італія має 200 танків Ariete, з яких планує модернізувати як мінімум 90 одиниць

Італійська армія має у строю лише 50 свої танків Ariete з 200 машин, що є на озброєнні країни, і нещодавно італійці оголосили про новий план з удосконалення та оновлення свого парку танків, який передбачає й модернізацію машин Ariete — і як розповідає видання Defense News, Італія вже підписала контракт на оновлення цих танків.

Сума оголошеної угоди становить майже 1 млрд доларів, якщо точніше — 928 млн доларів або ж 848,8 млн євро, контракт було підписано з консорціумом CIO, спільним підприємством двох італійських компаній — Iveco та Oto Melara.

Читайте також: З’явилося перше відео з ракетою SCALP-EG під крилом Су-24, і запускати їх допомагають пілони від Tornado
Італійський основний бойовий танк Ariete
Італійський основний бойовий танк Ariete, фото: By 7th Army Training Command from Grafenwoehr, Germany - SETC_Italy, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52...

Відомо, що угода була підписана 2 серпня, водночас до цього над нею працювали протягом декількох місяців.

Кількість танків, які CIO має модернізувати у рамках угоди, становить 90 одиниць (з опцією модернізації ще 35 танків). У випадку 90 машин та суми угоди у 928 млн доларів груба ціна одного модернізованого танка Ariete становитиме понад 10,3 млн доларів.

У випадку модернізації всіх 125 танків (зрештою, саме така кількість раніше була оголошена італійцями), то за ті ж кошти ціна на модернізовану машину може значно знизитися — до 7,4 млн доларів за машину.

Для порівняння, ціна одного нового танка Leopard 2 може становити понад 32 млн доларів. У випадку модернізації італійських Ariete можна припустити, що ціна пов’язана і зі станом самих машин, бо з усіх 200 одиниць в строю перебуває лише 25% або ж 50 танків.

Нагадаємо, що крім модернізації Ariete, італійський "танковий план" також передбачає закупівлю німецьких танків Leopard 2 і, як додаткова опція, участь у проєкті "євротанка" Франції та Німеччині, відомого як MGCS або ж Main Ground Combat System.

Читайте також: Італія виділила Україні не тільки ЗРК SAMP/T, але й САУ PzH 2000 та M109 на кілька батарей