xcounter
#

Один з операторів F-5 Tiger II нарешті попрощається з ними, але тимчасово залишить унікальні розвідники

6606
F-35 та F-22 разом з двома F-5, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force
F-35 та F-22 разом з двома F-5, фото ілюстративне, джерело — U.S. Air Force

Тайвань все ще має у своєму активі десятки F-5E/F і унікальні розвідувальні літаки RF-5E Tigergazer — з першими попрощаються до кінця цього року, а другі затримаються, поки не прибуде заміна

Тайвань до кінця року має вивести з експлуатації свої літаки F-5E/F — таку інформацію повідомив неназваний військовий посадовець, водночас розвідувальні літаки RF-5A будуть зберігатися у строю до того часу, поки країна не отримає озброєння для їхньої заміни.

Сьогодні Тайвань використовує свої F-5E/F в основному як навчально-тренувальні літаки, і рішення про виведення з експлуатації пов’язане з тим, що країна поступово інтегрує у війська новий вітчизняний удосконалений навчально-тренувальний літак T-5 Brave Eagle і який має замінити також навчально-тренувальні літаки AT-3, розповідають у виданні The War Zone.

Читайте також: Нашпигувати Тайвань ракетами треба якнайшвидше, бо якщо Китай наважиться на війну, то вже буде пізно

T-5 Brave Eagle створений на базі багатоцільового бойового літака AIDC F-CK-1 Ching-Kuo, зокрема використовує ті ж двигуни, але водночас має 80% нових компонентів, зокрема композитний корпус, удосконалену авіоніку, збільшений запас палива тощо — понад 55% компонентів літака виготовляє безпосередньо Тайвань.

Перший політ першого прототипу тайванського T-5 відбувся влітку 2020 року, водночас зараз у процесі поставки у ROCAF (повітряні сили Тайваню) знаходиться 66 літаків. З появою нового літака і відправкою на пенсію AT-3 та F-5, загальна програма підготовки пілотів буде скорочена з трьох етапів (T-34, AT-3 і F-5) до двох (T-34 і T-5).

Як відзначається, списані літаки F-5 стануть або музейними зразками, або будуть передані навчальним підрозділам чи взагалі будуть використовуватися як "приманки" на аеродромах. Говорячи про те, скільки всього F-5 зараз в строю — то, наприклад, Military Balance станом на 2022 рік називає цифру у 84 одиниці F-5E/F Tiger II, водночас FlightGlobal станом на 2023 рік називає цифри у 27 одиниць F-5E/RF-5E і 35 одиниць F-5F (всього 62 літаки) і навіть вони можуть бути завищені.

Щодо унікальних літаків RF-5E Tigergazer у тайванському війську, то їхній вихід на пенсію дещо затримується — йдеться про розвідувальні літаки, які були у 1990-х роках переобладнані з F-5E, всього було перероблено сім таких літаків, але два з них були втрачені у результаті аварій.

RF-5E Tigergazer залишаються доволі важливими для тайванського війська і їх не будуть списувати до того часу, поки їх не зможуть замінити БПЛА MQ-9B Sea Guardian, а також модернізованими винищувачами F-16 з розвідувальними модулями MS-110 (LOROP) — Тайвань вже замовив що дрони, що контейнери, але ще не отримав їх. Щодо безпілотників MQ-9B Sea Guardian відомо, що їхні постачання мають розпочатися аж у 2025 році.

Читайте також: Тайвань не відпустить танки M60 на пенсію навіть після 2030 року і цьому є доволі просте пояснення