xcounter
#

Новітня чеська РСЗВ Vampire RM-70 4D від Excalibur Army вже випалює рашистів (відео)

RM-70 4D від Excalibur Army
RM-70 4D від Excalibur Army
7079

10-а окрема гірсько-штурмова бригада активно використовує новітню чеську РСЗВ RM-70 4D

Збройні Сили України активно використовують чеську реактивну систему залпового вогню RM-70 4D від Excalibur Army.

Відповідне відео з роботою підрозділів 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ оприлюднив Генеральний штаб. На ньому можливо побачити регулярну роботу RM-70 4D по позиціях армії РФ.

Читайте також: SMArt 155 у дії: використання високоточних боєприпасів для знищення рашистів набуває масовості (відео)

Варто зазначити, що поява звичайних RM-70, які є варіантом радянського "Граду" з перенесенням на адекватне шасі Tatra та додаванням системи заряджання, вперше потрапило на відео ще у травні. А перша інформація про отримання цих систем - у квітні.

Водночас отримання модернізованої версії RM-70 4D означає те, що це саме нові машини, які були виготовлені на замовлення України, або замовлені урядом Чехії та передані у якості військової допомоги. Принаймні інформації щодо наявності цих РСЗВ на озброєнні немає. Зокрема Греція лише у 2021 році розглядала варіант модернізації RM-70 до версії RM-70 4D, а Індонезія лише рік тому домовилась про розгортання їх спільного виробництва.

RM-70 4D
RM-70 4D, у кабіні встановлюється цифрова система управління вогнем

Але відомо, що RM-70 4D оснащується сучасною цифровою системою управління вогнем, яка дозволяє автоматизувати наведення за рахунок балістичного обчислювача та системи супутникової та інерціальної навігації. Але на опублікованому відео зафіксований епізод з використанням оптичного прицілу.

Це може говорити про простішу версію модернізації RM-70, лише з перенесенням артилерійської частини на нове шасі, або, через різні причини, бажання розрахунку продублювати роботу цифрової системи.

Читайте також: Удар по складу боєприпасів у Новій Каховці: що так могло вибухнути і чому рашисти складували боєприпаси прямо у місті