xcounter
#

Нова контрбатарейна РЛС 1Л220УК "засвітилася" під час змагань ракетників ЗСУ (фото)

5652
Контрбатарейна РЛС 1Л220УК ЗСУ на позиції
Контрбатарейна РЛС 1Л220УК ЗСУ на позиції

Окрім нової розробки від НВК "Іскра", під час недавніх занять з підвищення бойової підготовки, військові також використовували інші схожі системи та безпілотні комплекси

Артилеристи-ракетники зі складу 15 реактивного артилерійського полку СВ ЗСУ днями, в рамках виконання програми з набуття спроможностей за бойовим призначенням, на одному із загальновійськових полігонів провели змагання на визначення кращих - розрахунку, обслуги та екіпажів.

На світлинах, розміщених прес-службою військової частини А1108, окрім виконання різноманітних вправ бійцями підрозділів 15 РеАП, можна побачити й деякі зі зразків техніки, яка використовується при виявленні ворожої артилерії та інших цілей.

Читайте також: Українські 122-мм РС "Тайфун-1" випробували пусками на максимальну відстань (відео)
Контрбатарейна РЛС 1Л220УК Зоопарк-3 під час навчань ракетників 15 РеАП у липні 2021 року
Контрбатарейна РЛС 1Л220УК "Зоопарк-3" під час навчань ракетників 15 РеАП у липні 2021 року

Так, чи не вперше під час підготовки бойових частин використовувався новітній контрбатарейний радар 1Л220УК, також відомий як "Зоопарк-3", розроблений та виготовлений зброярами КП "НВК Іскра".

Тактико-технічні характеристики 1Л220УК
Тактико-технічні характеристики 1Л220УК

Ця РЛС лише навесні 2019 року завершила державні випробування і восени того ж року була прийнята на озброєння ЗСУ. Відомо, що минулого року було замовлено кілька таких новітніх станцій, перший серійний зразок яких військові отримали наприкінці 2020 року.

Американська контрбатарейна РЛС AN/TPQ-36 під час навчань 15 РеАП
Американська контрбатарейна РЛС AN/TPQ-36 під час навчань 15 РеАП

Окрім потужного "Зоопарку", який здатен виявляти ворожі міномети та гаубиці на відстані у 20-30 км, можна було помітити й невеликі американські AN/TPQ-36. З два десятки таких станцій були поставлені ЗСУ в рамках військової допомоги Урядом США в останні роки.

Американська контрбатарейна РЛС AN/TPQ-36 під час навчань 15 РеАП
Американська контрбатарейна РЛС AN/TPQ-36 під час навчань 15 РеАП

Максимальна дальність виявлення цілей такою РЛС становить до 24 кілометрів.

Також були помічені військові, які схоже застосували під час виконання вправ радянські звукометричні комплекси АЗК-7 "Мезотрон", котрі здатні в "пасивному" режимі виявляти під час ведення вогню ворожу артилерію на відстані до 20 км.

Ракетники також використовували звукометричні комплекси
Ракетники також використовували звукометричні комплекси

Вже традиційно з метою виявлення потенційних цілей, коригуванням вогню артилерії та спостереженням за результатами, були залучені безпілотні апарати А1-СМ "Фурія" виробництва приватної компанії НВП "Атлон Авіа".

Саме ця модель БпАК стоїть на озброєнні артилеристів ЗСУ та добре зарекомендувала себе за роки використання в зоні бойових дій.

БпАК А1-СМ Фурія міцно увійшов у життя артилерійських бригад
БпАК А1-СМ "Фурія" міцно увійшов у життя артилерійських бригад

Варто додати, що у вівторок, 3 серпня, на полігоні Міжвидового центру підготовки підрозділів "Дівички" відбулося відкриття конкурсу на найкращу артилерійську батарею Сухопутних військ Збройних Сил України, який триватиме до 7 серпня ц.р.

Урочисте відкриття конкурсу на найкращу артилерійську батарею Сухопутних військ Збройних Сил України
Урочисте відкриття конкурсу на найкращу артилерійську батарею Сухопутних військ Збройних Сил України / Фото: АрміяInform

Своєю чергою, з 10 по 31 серпня ц.р. до змагань ствольної артилерії приєднаються підрозділи озброєні реактивними системами залпового вогню й мінометники.

Читайте також: В ЗСУ поставлять партію БМ-21 "Град" на шасі КрАЗ