xcounter
#

Нідерланди відправили на "пенсію" перший підводний човен Walrus, а програма заміни тягнеться ще з 2014

2586
Фото — U.S. Navy, MC3 Aaron Lau
Фото — U.S. Navy, MC3 Aaron Lau

Країна поки що не обрала компанію, яка побудує підводні човни на заміну субмаринам класу Walrus, але планує це зробити найближчим часом

Нідерланди цього тижня офіційно попрощалися з одним зі своїх підводних човнів — військово-морський флот країни вивів з експлуатації першу з чотирьох субмарин класу Walrus — підводний човен з бортовим номером S802 було закладено ще у 1979 році, а введено в експлуатацію у 1992 — всього він прослужив нідерландському флоту 31 рік.

Тепер цей підводний човен буде використовуватися як донор запчастин для інших трьох субмарин цього класу — Zeeleeuw (S803), Dolfijn (S808) та Bruinvis (S810) — другий човен цього класу Нідерланди планують відправити на "пенсію" у найближчі роки, але з точною датою поки що не визначилися, розповідають у Defense News.

Читайте також: Озвучено реалістичні строки, коли Україна отримає перші F-16 від Нідерландів та за яких умов це може бути
Walrus підводний човен
Підводний човен типу Walrus, фото — U.S. Navy, John Narewski

Виводячи з експлуатації свої субмарини класу Walrus, Нідерланди паралельно обиратимуть компанію, яка побудує підводні човни на заміну — країна отримала пропозиції від Naval Group, Saab Kockums і ThyssenKrupp Marine Systems, попереднє рішення Нідерланди мають прийняти у першому кварталі 2024 року.

Оцінки щодо того, скільки може обійтися така програма, дуже сильно різняться — наприклад, уряд країни заявив, що цінник сягатиме близько 2,6 млрд доларів, водночас у місцевих медіа відзначають, що бюджет цього проєкту може зрештою виявитися більшим за 4,73 млрд доларів — тобто майже у два рази дорожче.

Водночас остаточні умови програми, зокрема й щодо ціни, будуть обговорені парламентом країни у другому кварталі 2024 року, після чого оборонне відомство країни вже укладе остаточний контракт — відомо, що там буде вимога, яка зобов’язує суднобудівну компанію завершити приймальні випробування вже другого підводного човна протягом 10 років після підписання угоди. Таким чином Нідерланди хочуть убезпечити себе від "ризику дефіциту можливостей нідерландських збройних сил".

Щодо самої програми заміни підводних човнів класу Walrus, то загалом можна сказати, що вона "тягнеться" ще з 2014 року — тоді в оборонному відомстві країни оголосили про плани заміни цих підводних човнів у 2025 році, а стимулом інвестувати у новий клас субмарин мала б стати "ймовірна російська загроза".

Згодом заміна підводних човнів Walrus була відкладена до 2027 року, у 2021 році план переглянути і дату знову зсунули — перший новий підводний човен мав би бути введений в експлуатацію у 2028 році, але в тому ж 2021 році згодом визнали цей графік "неможливим".

У 2022 році було прийнято рішення подовжити термін служби підводних човнів класу Walrus, бо спершу вони були розраховані на 25-річний термін експлуатації. Водночас згідно з новими планами з заміни підводних човнів, то нові субмарини мають увійти у стрій з 2034 по 2037 рік.

Читайте також: Нідерланди закуповують ударні БПЛА MQ-9 Reaper: оголошена вартість та кількість дронів