xcounter
#

Навіщо рашистам РЛС "Репейник", і що вона реально може

6306
Рашистська РЛС для виявлення БПЛА "Репейник", ілюстративне фото з відкритих джерел
Рашистська РЛС для виявлення БПЛА "Репейник", ілюстративне фото з відкритих джерел

Які реальні характеристики може мати ця станція, і яка її ніша на полі бою

Головне управління розвідки повідомило, що 26 квітня було уражено рашистську апаратну зв’язку та переносну радіолокаційну станцію для виявлення безпілотників "Репейник". При цьому зазначалось, що сама РЛС "Репейник" для самих російських окупантів є рідкісною, поставки у війська почались лише в 2022 році, вартість однієї такої станції складає орієнтовно 100 тисяч доларів.

Тут цікаво, що це лише друге за весь час повномасштабної війни повідомлення про знищення ворожої РЛС для виявлення БПЛА "Репейник", перше було у квітні 2023 року, тоді станцію було накрито вогнем артилерії ЗСУ. Тому виникає питання, а що така ворожа станція реально може, і яка її ніша на полі бою.

Читайте також: РФ будує спецкорабель під Ка-52 "Николай Камов", що має плавати в Азовському морі

Почнемо із характеристик російської РЛС "Репейник", і тут можемо вивести наступну картину. Рашисти в своїх джерелах заявляють, що "Репейник" начебто здатен виявляти безпілотники на дистанції до 15 кілометрів та на висоті до 5 кілометрів, і що апаратура цієї станції начебто здатна супроводжувати аж 256 цілей одночасно.

Заявлена тривалість роботи від зовнішнього джерела живлення – до 8 годин, заявлена швидкість розгортання в робоче положення – 5 хвилин. При цьому стверджується, що "Репейник" важить 25,5 кілограмів і це достатньо компактна станція, щоб її могла перенести одна особа із числа розрахунку.

Водночас, в наших джерелах є оцінки по характеристикам "Репейника" із посиланням на слова Сергія Флеша: дальність виявлення дронів типу Mavic – всього 2 кілометрів, дальність виявлення Matrice – 3 кілометрів; при цьому сам "Репейник" працює у зв’язці із засобами РЕБ, які й мають виконувати придушення БПЛА.

Рашистська РЛС для виявлення БПЛА "Репейник", ілюстративне фото з відкритих джерел

Що стосується ніші застосування, то тут можемо припустити наступне. Оскільки РЛС "Репейник" навряд чи є масовою, російські окупанти застосовують цю станцію для захисту важливих стаціонарних об’єктів у прифронтовій зоні.

Відповідно, щільність розміщення таких РЛС на полі бою є невеликою, але як це впливає на "антидронові" можливості рашистів – сказати поки складно. У всякому випадку, якби ці рашистські радари "Репейник" фіксувались на полі бою значно частіше, згадок про них зокрема від наших військових було би значно більше.

Крім того, можна висловити і таке припущення: російські окупанти можуть самі вважати, що факт наявності у них станцій типу "Репейника" дає їм скоріше морально-психологічну, аніж технічну перевагу.

Рашистська РЛС для виявлення БПЛА "Репейник", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Раз пішла мова про Як-52 проти БПЛА, то давайте згадаємо і про варіанти по Ан-2