xcounter
#

На рахунках ПТРК "Стугна" по три десятки одиниць бронетехніки РФ: оператори розповіли про використання комплексу (відео)

17506
На рахунках ПТРК "Стугна" по три десятки одиниць бронетехніки РФ: оператори розповіли про використання комплексу (відео)

Концепція "Стугни-П" від ДККБ "Луч" якнайкраще проявила себе у реальних боях у сплаві з надвисокою професійністю бійців ЗСУ

Командування Десантно-штурмових військ Збройних Сил України опублікувало вкрай цікаве інтерв'ю з операторами вітчизняного протитанкового ракетного комплексу "Стугна-П" від ДККБ "Луч".

Саме цей комплекс вже став "зіркою" бойових дій, на практиці довівши свою надвисоку ефективність, більше того, декілька разів успішно використовувався не тільки для знищення бронетехніка, а навіть вертольотів.

Читайте також: Baykar знову безоплатно передає Bayraktar TB2 до ЗСУ від Польщі, а поляки вже збирають на вертольоти для України

"На рахунку підрозділу підбитих ворожих танків - 17 одиниць, а загалом знищеної техніки ворога 29 одиниць, це з БТРами, БМД та БМП", - розповів командир протитанкового підрозділу 80-ї бригади ДШВ.

Такий результат був досягнути надвисокою професійністю військових, які максимально розкривають весь потенціал ПТРК "Стугна" і навіть витискають із нього більше, ніж зазначено у ТТХ. Як приклад один з бійців навів епізод, коли результативний постріл було здійснено на відстань 5,3 км. Тобто більше ніж поріг у 5 км, який зазначений для "Стугни-П".

Водночас робота зі "Стугни" це колективна задача, яка полягає не тільки у діях оператора чи інших членів розрахунку, які мають швидко перемістити та розкласти комплекс, а й у виявленні цілей, а також оборонні. Зокрема згадується, як на розрахунок "Стугни"вийшла ДРГ противника, в результаті бою на кинджальній відстані у 10-15 метрів бійці "поклали" противника, який із втратами відступив.

Зазначимо, що концепція, яка закладена у "Стугну-П", а саме: дальність вогню у 5 км та виносний пульт керування, виявися у бойових умовах головними козирями вітчизняного ПТРК, як і здатність ракети здійснювати просто фантастичні маневри.

При цьому можливість бити далі, залишаючись у безпеці, зберегла не одну сотню наших бійців, а завдяки монітору - фіксувати знищення ворога. Останнє, до речі, мало величезний вплив не тільки на бойовий дух українців, а й стало одним з факторів деморалізації ворога, який на свої очі бачив, що його чекає.

Читайте також: Зробити "сліпого" зрячим: як Китай може допомогти РФ воювати в Україні