xcounter
#

МСЗ здатний добудувати корвет: однак для цього потрібно дещо зробити

17557
Недобудований корпус українського корвета проекту 58250 на ЧСЗ
Недобудований корпус українського корвета проекту 58250 на ЧСЗ

Проблема полягає в тому, що вже побудовані секції корпусу не можуть транспортувати на завод

Під час нещодавньої (18 грудня ц.р.) прес-конференції новопризначеного очільника ДК "Укроборонпром" Юрія Гусєва в Миколаєві знову "спливло" питання щодо добудови багатостраждального головного корвету проекту 58250.

Окремі представники ЗМІ досить дивно витлумачили слова директора ДП "Миколаївський суднобудівний завод" Валерія Калашникова щодо не можливості добудувати корвет на МСЗ через начебто відсутність технічних можливостей.

Читайте також: Миколаївський завод "Океан" будуватиме корвети для ВМС України за угодами з Туреччиною

Проблематика цього питання є не в відсутності власне можливостей для добудови корабля держпідприємством, а в тому, що для цього на завод потрібно доставити вже виготовлені частини його корпусу. А в тому вигляді, в якому він є зараз, це не можливо фізично.

Корвет

"Перенести держоборонзамовлення 58250 на територію нашого заводу просто неможливо. За ваговими характеристиками. Там блоки ці (вагою) понад 200 тонн. Це просто неможливо технічно. Тому він (корпус корвету), якщо буде добудовуватися, якщо буде прийнято таке рішення, буде добудовуватися тільки на території Чорноморського суднобудівного заводу", - розповів Валерій Калашников під час прес-конференції.

Корвет

Однак мова тут йде лише про добудову корпусу корвета (частини якого вже зварені, але не зібрані в одне ціле) до плаваючого стану. Бо лише так його можуть доставити на МСЗ для подальшої добудови.

Корвет

Власне, ця інформація не є якоюсь таємницею чи сенсацією, бо про це говорили ще під час візиту Володимира Зеленського в Миколаїв у липні 2019 року, коли й були вперше озвучені плани щодо перенесення виробництва.

"Треба орендувати там (на ЧСЗ) приміщення. Завершити зварювальні роботи корпусу. Поставити його на воду довезти сюди (на МСЗ) і тут, на державному заводі, завершити будівництво цього корвету", - повідомив колишній Міністр оборони України Степан Полторак Президенту України під час доповіді про будівництво нового корвету на території миколаївського держпідприємства 19 липня 2019 року.

Корвет

Нагадаємо, що наразі недобудований корпус корвету проекту 58250 (готовність корпусу якого - 80%, а корабля в цілому - 32%) все ще знаходиться на території приватного Чорноморського суднобудівного заводу.

Читайте також: До кінця 2020 року ДК "Укроборонпром" очікує укладання держконтрактів з Міноборони ще на 6,5 млрд грн