xcounter
#

"Мотор Січ" не постачатиме двигуни для австрійського багатоцільового літака DART-750

28269
Рендер літака за проектом DART-750, зображення з відкритих джерел
Рендер літака за проектом DART-750, зображення з відкритих джерел

Компанія-розробник вирішила обрати силову установку від канадської фірми Pratt & Whitney Canada, щоб полегшити просування літака на ринки західних країн

Австрійське літакобудівне підприємство Diamond Aircraft Industries GmbH 31 січня 2022 року оголосило, що створило нову модифікацію свого багатоцільового турбогвинтового літака DART, що отримала індекс DART-750.

Головна особливість цього літака – в якості силової установки обрано двигун PT6A-25C потужністю 750 кінських сил канадської фірми Pratt & Whitney Canada. Про це йдеться в публікації неофіційного блогу bmpd російського "Центра анализа стратегий и технологий".

Читайте також: Гелікоптери, які роблять в Україні: огляд проєктів
Багатоцільовий літак DART-450 із українським двигуном АІ-450С, ілюстративне фото з відкритих джерел

Відзначається, що базою для DART-750 виступає літак DART-450, що оснащений силовою установкою українського виробництва – АІ-450С. Австрійська Diamond Aircraft Industries GmbH має в своєму розпорядженні три зразки DART-450, що були збудовані у 2016, 2017 та 2020 роках відповідно, та оснащені українськими АІ-450С.

Окрім цього, Diamond Aircraft Industries GmbH має в своєму розпорядженні один екземпляр модифікованого літака DART-550, оснащеного двигуном західного виробництва General Electric GE H75-А потужністю 550 кінських сил.

Багатоцільовий літак DART-550 із двигуном GE H75-А, ілюстративне фото з відкритих джерел

Виходить, що в австрійської Diamond Aircraft Industries GmbH є чотири дослідні зразки літаків двох типів, на жоден з яких поки нема серійного покупця. Тому в компанії вирішили зробити ставку саме на канадські двигуни, замість американських або ж нашої "Мотор Січі" саме тому, щоб полегшити просування цього літака на ринки західних країн.

Але схоже, що у цій історії є і прихований мотив. Австрійську компанію Diamond Aircraft Industries з кінця 2017 року повністю контролює китайська компанія Wanfeng Aviation Industry Co.Ltd.

Багатоцільовий літак DART-450 із українським двигуном АІ-450С, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Кривоконь хоче використати Угорщину як "шлюз" для імпортозаміщення по Ан-74