xcounter
#

"Морський потяг": як безпілотні кораблі США допливуть до Росії чи Китаю

2494
Безпілотник Sea Hunter, створений DARPA
Безпілотник Sea Hunter, створений DARPA

Поки флот США купує безпілотні кораблі, у DARPA розмірковують над тим, як вони будуть долати великі відстані

Безпілотні військові кораблі, фізично з'єднані один з одним, зможуть долати значні відстані та перепливати океани. Так, нова концепція DARPA досліджує ідею безпілотного "Морського потяга", коли кораблі рухаються на кшталт вагонів у потязі, долаючи хвильовий опір.

DARPA флот США
Концепція "Морський потяг"

Наразі американський флот планує придбати низку безпілотних кораблів: від середніх (довжиною від 39 до 154 футів) й до великих (від 200 до 300 футів). Але річ у тім, що відносно невеликі безпілотники мають один суттєвий недолік. Вони не здатні долати великі відстані, тому не зможуть здійснювати рейси до таких гарячих точок, як Південно-Китайське чи Балтійське море. Все через те, що розмір корабля обмежує кількість палива, а хвильовий опір лише ускладнює завдання.

Читайте також: Чорноморский флот Росії проведе стрільби у Чорному морі
Беспилотные корабли
Завдяки концепції "Морського потяга" безпілотники зможуть перепливати океани

Концепція "Морського потяга" передбачає, що низка безпілотних кораблів будуть об’єднані в одне велике "віртуальне судно", яке зможе долати тисячі миль без дозаправлення. Після прибуття в район операції, кораблі від’єднуються один від одного та виконують необхідні задачі.

Наразі DARPA планує проводити розробки та тестування концепції, які будуть проходити у два етапи по 18 місяців кожний. У випадку успіху флот США отримає нові можливості з використання безпілотників на морі.

Читайте також: ​Безпілотні бойові кораблі: окреслився майбутній вигляд морських дронів