xcounter
#

Модернізовані РЛС 36Д6М та нові радари 1Л220УК: "Іскра" продовжує виконувати замовлення ЗСУ у 2021 році

5233
Контрабатарейний радар 1Л220УК та модернізована РЛС 36Д6М від КП "НВК "Іскра"
Контрабатарейний радар 1Л220УК та модернізована РЛС 36Д6М від КП "НВК "Іскра"

У цьому році Збройні сили мають нарешті отримати два серійних контрбатарейних радари "Зоопарк-3"

ерез карантинні обмеження постачання нових радарів 1Л220УК Міноборони відбувається з певним зсувом у часі, однак про скасування планів щодо отримання цих новітніх зразків техніки в першій половині поточного року представники КП "НВК "Іскра" не повідомляли.

Нагадаємо, РЛС 1Л220УК (більш відомий як "Зоопарк-3") був прийнятий на озброєння восени 2019 року (завершення державних випробувань – весна 2019).

Читайте також: НВК "Іскра" уклало черговий контракт на постачання РЛС з США

Для налагодження серійного виробництва нових радарів без російських комплектуючих на потреби Збройних сил, держпідприємство закупило нове обладнання.

1Л220

Відомо, що Міноборони замовило у 2020 році принаймні два таких комплекси. Однак на підприємстві розраховують на збільшення замовлення хоча б до 10 одиниць.

Водночас продовжується постачання Повітряним силам ЗСУ модернізованих мобільних трикоординатних радіолокаторів кругового огляду 35Д6М.

36Д6М
Передана ЗСУ у травні 2020 року модернізована РЛС 36Д6М від КП "НВК "Іскра

Це остання з версій відомих РЛС 19Ж6 80-х років, які широко розповсюджені в пострадянських країнах та є важливою складовою частиною сил ППО (зокрема входять до складу комплексів С-300).

На відміну від старих версій 19Ж6 (наприклад таких, що вірменські сили залучили під час недавніх боїв у Нагірному Карабасі), оновлений український радіолокатор має набагато більш потужні характеристики.

С-300
Знищені БПЛА Азербайджану вірменські пускова установка комплексу С-300 та оглядовий радянський радар 19Ж6

"Після повної модернізації до рівня 36Д6М, замовник фактично отримує сучасну станцію з новими можливостями. Для порівняння: РЛС 19Ж6 була здатна виявляти цілі на дальностях лише до 150 км, після модернізації замовник отримує станцію з дальністю виявлення до 360 км", - розповів в інтерв'ю інформаційному агенству "Оборонно-промисловий кур’єр" головний конструктор оглядових радарів НВК "Іскра" Дмитро Семенов.

36Д6М
Передана ЗСУ у грудні 2020 року модернізована РЛС 36Д6М від КП "НВК "Іскра"

Окрім дальності, нова станція на порядок перевершує старий зразок РЛС за кількістю супроводжуваних цілей (понад 300 проти 32).

Однак на підприємстві відзначають, що об’єми замовлень від Міноборони набагато менші, ніж можливості підприємства з виробництва.

36Д6М

"Цього року підприємство має контракти з МОУ як на ремонт та модернізацію РЛС, так і на постачання нової радіолокаційної техніки. На жаль, об’єми замовлень менші, ніж ми очікували. Повне завантаження виробничих потужностей нашого підприємства дозволило б переоснащувати Збройні Сили значно швидшими темпами, ніж зараз", - відзначив Дмитро Семенов.

РЛС
Нова радіолокаційна станція 80К6КС1 та РЛС 90К6Е від КП "НВК "Іскра"

Нагадаємо, крім модернізації РЛС та постачання нових контрбатарейних радарів у цьому році КП "НВК "Іскра" планує провести державні випробування нової перспективної радіолокаційної станції S-діапазону 80К6КС1. Також представники підприємства очікують замовлення на розробку адаптованого для потреб ЗСУ мобільного 3D радіолокатору кругового огляду 90К6Е.

Читайте також: КП "НВК "Іскра" продовжує роботу над створенням новітньої багатофункціональної РЛС майбутнього (відео)