xcounter
#

Льотчик-випробувач пояснив чи буде щось видно через вкрай дивні вікна новітнього B-21 Raider

33906
B-21 Raider (всі фото: DoD US)
B-21 Raider (всі фото: DoD US)

B-21 Raider​ став найбільшою збройовою прем'єрою року у США і до стелс-бомбардувальника вартість якого оцінена у 692 млн доларів дійсно не може не бути запитань

Новітній стелс-бомбардувальник B-21 Raider, який продемонстрували 3 листопада та назвали літаком шостого покоління та історичною віхою, викликав певне занепокоєння оглядом з кабіни. Специфічне скління кабіни прямо вказує на те, що видимість пілота може бути вкрай обмеженою.

Для того, щоб прояснити наскільки це може бути проблемою, американське видання Defense News поспілкувалось з льотчиком-випробувачем підполковником Кліфтоном Беллом (Clifton Bell), який відповідає за організацію випробувань нової машини та літав на B-2.

Читайте також: Rheinmetall націлився на ринок Греції та Італії: просуває футуристичну БМП KF41 Lynx та заміну танка Ariete
B-21 Raider
За його словами такі вікна були обрані з метою зменшення помітності літака на радарах. А до будь-якого огляду пілоти можуть доволі швидко пристосуватись, зокрема огляд з B-2

також спочатку був доволі специфічний, але через декілька годин польоти на нього вже не звертаєш уваги.

Більше того, B-21 Raider створений, як опціонально-пілотований літак, тому, як зазначив пілот-випробувач, у розпорядженні пілотів буде система камер та сенсорів, які мають розширити огляд, через що огляд з кабіни може бути менш важливим ніж здається. Також він зазначив, що тепер для випробовувачів взагалі змінились пріоритети.

"Раніше все залежало від того, наскільки добре я керую літаком. А тепер це наскільки я вмію керувати системою. І зараз багато чого залежить від вміння використовувати систему для того, щоб виконати місію", - зазначив Кліфтон Белл.

Зазначимо, що зараз весь опис B-21 Raider поки складається з епітетів, а не точних характеристик, а перший політ має відбутися вже у 2023 році. Попри те, що з'явились перші фото та відео, реальні характеристики машини тримаються у секреті. Багато ключових особливостей B-21 Raider взагалі не будуть помітні на фото, а головні особливості машини криються якраз у тому, що Кліфтон Белл і назвав системою літака. Бо мова йде про абсолютно нову цифрову машину, яка побудована за модульним принципом та має стати основою стратегічних повітряних сил США на десятиріччя вперед.

Читайте також: Дикий пацифізм у дії: як Бразилія замовила, але не змогла купити колісні танки Centauro II