xcounter
#

Літак-"ганшіп" AC-130 вперше з 60-х років отримає нову 105-мм гармату

5894
"Літаюча артбатарея" Lockheed AC-130
"Літаюча артбатарея" Lockheed AC-130

Нова гармата буде потужніше та надійніше за зразок 1960-х років

Група інженерів ВМС США створила удосконалену 105-мм гармату для використання на бойових літаках AC-130 ВПС США, повідомляє видання The War Zone.

Зазначається, що наразі парк літаків AC-130W Stinger II і AC-130J Ghostrider має на озброєнні модифіковану гаубицю, яку армія США вперше почала використовувати ще у 1960-х роках і яка більше ніде не використовується збройними силами США.

Читайте також: ​"Артбатарея на крилах" AC-130 все ж таки отримає бойовий лазер
105-мм гармата
Прототип 105-мм гармати та її розробники

Зазначається, що інженери Центру надводних бойових дій ВМС США Dahlgren очолили проєкт з розробки заміни модифікованих гаубиць M102 на літаках AC-130W і AC-130J ПС США. Наразі відомо, що ця команда успішно побудувала та поставила як мінімум один прототип цієї зброї.

У пресрелізі гаубиця згадується як Gun Aircraft Unit (GAU) – це стандартне позначення, яке ПС та ВМФ використовують для позначення зброї, що встановлюється на літаки.

AC-130 нова гармата
Наразі розробники не повідомляють деталей про нову 105-мм гармату для AC-130

Наразі невідомо, чи буде гармата абсолютно новою або ж вона містить компоненти М102. Водночас у ВМФ цю гармату описують як "модернізовану". Розробники стверджують, що нова гармата – це "більш надійна система, яка вимагатиме менших витрат на технічне обслуговування".

Раніше Defense Express розповідав, що у жовтні 2021 року Lockheed Martin поставила Повітряним силам США свою систему високоенергетичного лазера для установки та тестування на літаку AC-130J Ghostrider.

Як повідомили у компанії, лазерна система завершила заводські приймальні випробування та готується до наземних та льотних випробувань.

Читайте також: ​Сили спеціальних операцій США допомагають Україні на тлі загрози російського вторгнення