xcounter
#

Leopard 2A4 можна модернізувати до рівня Leopard 2A7, і на це вже є перший покупець

5891
Австрійські Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел
Австрійські Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

ЗСУ матимуть значну кількість саме Leopard 2A4, така опція може знадобитись Україні в майбутньому

Міністерство оборони Австрії замовить у німецького концерну Krauss-Maffei Wegmann (KMW) роботи по модернізації своїх танків Leopard 2A4 до рівня Leopard 2A7.

По якій кількості танків і в який строк проведуть роботи – не розкривається. Але відомо, що модернізація австрійських ОБТ на потужностях німецького KMW має стартувати уже в цьому році. Про це заявив речник Міноборони Австрії Міхаель Бауер, пише портал Defence24.

Читайте також: Іспанія оголосила не тільки кількість Leopard 2 для ЗСУ у першій партії, але й загальний орієнтовний ресурс для передачі
Австрійські Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел

В результаті модернізації австрійські Leopard 2A4 мають навіть візуально бути подібні до Leopard 2A7. При цьому передбачається установка додаткових елементів захисту, оновлення прицілів та системи управління вогнем, заміна гідравлічних систем на електромеханічних (зокрема для повороту башти).

Інші деталі майбутніх робіт не розкриваються. Чим між собою відрізняються машини Leopard 2A4 та Leopard 2A7, можемо побачити нижче в інфографіці:

Відмінності між різними модифікаціями танків Leopard 2, ілюстративна інфографіка від IISS

Таку програму можна назвати спробою Австрії "витиснути" максимум потенціалу по модернізації із свого вкрай обмеженого парку ОБТ. Як вказує The Military Balance 2022, австрійські збройні сили мають в своєму розпорядженні лише 56 танків Leopard 2A4. Із яких, як вважають автори Defence24, боєздатними можуть бути від 40 машин. Окрім того, до 15 танків цього типу в Австрії може бути на зберіганні, ще 40 – свого часу викупив концерн KMW.

Результативність модернізації австрійських танків до рівня Leopard 2A7 може бути актуальною і для України. В рамках "танкової коаліції" ЗСУ отримають значну частину Leopard 2A4, для яких з часом також може знадобитись модернізації. І тут якраз буде дуже добре, якщо "на столі" вже будуть напрацьовані технологічні рішення.

Австрійський Leopard 2A4, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Туреччина модернізує Leopard 2A4, при кращому захисті танк стане важчим до 61 тонн