xcounter
#

Легкі танки для армії США розпочнуть збирати вже в листопаді: амбітна програма на 500 машин до 2035 року

3704
Легкі танки для армії США розпочнуть збирати вже в листопаді: амбітна програма на 500 машин до 2035 року

Армія США планує отримати на озброєння легкі танки, що прослужать щонайменше 30 років

Американська компанія General Dynamics Land Systems у листопаді розпочне збирати новий легкий танк, створений для армії США за програмою Mobile Protected Firepower (MPF), це буде перша нова бойова машина, що поступить у війська майже за чотири десятки років, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Високоточний артилерійський вогонь на 70 км: у США тестують, як з цим впорається LR-PGK
Mobile Protected Firepower
Проект Mobile Protected Firepower від General Dynamics Land Systems
Так, збирати машину почнуть восени, водночас перший серійний танк MPF планують прийняти на озброєння до кінця 2023 фіскального року, повідомив виданню виконавчий директор армійської програми з наземних бойових систем генерал-майор Гленн-Дін.

Griffin від General Dynamics
Griffin від General Dynamics, що став переможцем проекту MPF

Відомо, що спершу GDLS поставить армії США перші 26 машин, однак контракт дозволяє закупити ще 70. Крім того, щонайменше 8 з 12 прототипів, що використовувалися у конкурсі, будуть модернізовані для використання у військах.

Всього ж армія США планує закупити 504 машини, які мають перебувати на озброєнні не менш як 30 років, а основний план закупівель розрахований до 2035 року.

Нагадаємо, що у червні 2022 року проект Griffin від General Dynamics став переможцем у конкурсі на легкий танк для армії США за програмою Mobile Protected Firepower.

Танк побудовано на шасі ASCOD, що використовується в низці європейських бронемашин, має на озброєнні 105-мм гармату та чотири члени екіпажу (гармата не має механізму заряджання). Низка систем запозичені з танка M1A2 Abrams SEP v3, що має значно спростити навчання екіпажів.

Читайте також: Американський ОПК "дразнить" армію США та ЗСУ новою версією танка Abrams