xcounter
#

Латвія за 110 млн прикриє Балтійське море береговим Naval Strike Missile

1610
Береговий протикорабельний комплекс Naval Strike Missile (фото: Kongsberg)
Береговий протикорабельний комплекс Naval Strike Missile (фото: Kongsberg)

NSM продовжує завойовувати позиції бестселера на ринку й фактично стає новим Harpoon

Агенція міноборони США з оборонного співробітництва (Defense Security Cooperation Agency - DSCA) опублікувала заяву щодо надання дозволу на експорт до Латвії берегового протикорабельного комплексу Naval Strike Missile, про намір закупити який інформація з'явилась у грудні минулого року.

Й одразу зазначимо, що хоча NSM вважається норвезькою ракетою від Kongsberg наразі ця компанія у виробництві цієї зброї об'єднана з американським Raytheon, що й зумовило потребу США у видачі відповідного дозволу.

Читайте також: Скільки ракет в місяць може витрачати один дивізіон IRIS-T: у ПС ЗСУ розкрили кількість збитих цілей німецьким ЗРК

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile під час випробувань для ВМС США (фото: Raytheon)

Враховуючи те, що у заяві використана однина, а не множина відносно NSM, а також враховуючи вартість потенційної угоди у 110 млн доларів, мова скоріш за все йде про одну одиницю. Також у цю вартість вкладено самі ракети, включно з учбовими, додаткове обладнання, оснащення, тренажери та супутні послуги.

При цьому вартість контракту на таку систему об'єктивно доволі низька. Бо якщо брати контракт 2021 року з Румунією на два дивізіони, то їх вартість становила 300 млн доларів. А от потенційний контракт для Польщі, яка вже має дві батареї на неназвану додаткову кількість NSM оцінюється вже у 700 млн доларів.

Водночас навіть один Naval Strike Missile дозволяє доволі надійно прикрити все узбережжя та значну частину Балтійського моря від потенційних загроз від РФ. Зокрема дальності у 185 км цілком вистачає для того, щоб прикрити всю берегову лінію країни, а також частину Естонії.

Naval Strike Missile литва

Й після укладання вже твердого контракту Naval Strike Missile продовжить свою успішну ходу на шляху дійсного бестселеру на ринку протикорабельних ракет. Й хоча серед поточних операторів лише Норвегія, Польща, США

та з січня цього року Велика Британія, саме ця ракета є озброєнням для кораблів ВМС Австралії, Канади, Німеччини, Індонезії, Нідерландів, Іспанії, а також румунського берегового комплексу.

Причини вибору саме цієї ракети, яка розглядається у ролі заміни Harpoon також цілком очевидні - використання технологій стелс, тепловізійної головки самонаведення, яка робить атаку непомітною на відміну від активної радіолокаційної, габарити з довжиною у 3,95 метра, що на пів метра менше за Harpoon й дозволяє її легко інтегрувати у наявні конструкції та встановлювати й на ракетні катери. Також існує й повітряна версія ракети, яка призначена для ударів й по наземних цілях.

Naval Strike Missile
Naval Strike Missile замінює Harpoon й саме тому участь американської компанії цілком зрозуміла (фото: Raytheon)

Також нагадаємо, що у планах Військово-морських сил України станом на 2020 рік також фігурувала Naval Strike Missile, якою хотіли озброїти саме ракетні катери.

Читайте також: З'явились деталі щодо БТРа на базі Т-64, який засвітився у Бахмуті та ознаки, що таких машин буде більше