xcounter
#

Кремль не відмовився від проекту "Новоросія" - Сергій Гайдук

296
Кремль не відмовився від проекту "Новоросія" -  Сергій Гайдук

Втрата Україною виходу до моря, значить позбавитися сенсу існування національного флоту та врешті перетворити Чорного моря в "російське озеро"

Плани РФ залишаються достатньо зрозумілими і не слід вважати, що Кремль відмовився від свого проекту створення, так званої, «Новоросії» на півдні України. Про це в інтерв’ю Defense Express зазначив Командувач ВМС України (2014-2016), віце-адмірал Сергій Гайдук.

Командувач ВМС України (2014-2016), віце-адмірал Сергій Гайдук

За словами віце-адмірала, Росія продовжує демонструвати свої агресивні наміри щодо України, як шляхом нарощування власних можливостей на території тимчасово окупованого Криму, так і штучним створення перешкод свободі мореплавства, розвідувальною діяльністю із використанням захоплених морських об’єктів інфраструктури. "За останні п’ять років ЧФ поповнився щонайменше 16 новими бойовими кораблями, катерами та підводними човнами. Російський флот наразі налічує до 40 бойових кораблів, з них 11 надводних кораблів є носіями крилатих ракет морського базування типу «Калібр». При цьому їхній сумарний ракетний залп складає 64 крилаті ракети. Крім того, чисельність ЧФ зросла в кілька разів і на сьогодні вже складає майже 35 тис. матросів, старшин та офіцерів" - наголосив віце-адмірал Сергій Гайдук

Крім того він зазначив: "Фактично, РФ проводить системну політику спрямовану на нарощування своїх потужностей в Азово-чорноморському регіоні. В Москві прекрасно розуміють значення військового флоту, як інструменту впливу, саме тому зосереджують на ньому особливу увагу. До речі, в Указі президента РФ «Об утверждении Основ государственной политики РФ в области военно-морской деятельности на период до 2030 года» чітко окреслено, що саме Москва хоче зробити в Криму. Раджу почитати. Там і створення міжвидового угруповання військ (сил), і єдиної державної системи висвітлення надводної та підводної обстановки, і багато іншого"

Одночасно з цим віце-адмірал виказав здивування не бажанням української влади системно займатися держницькою морською політикою. "Проблеми, які пов'язані з морською діяльністю, викликами та загрозами в цій сфері сприймаються лише через окремі події чи обставини. А де ж системність, передбачуваність, глибока аналітика, спрацювання на випередження? Треба врешті усвідомити, що втрата Україною виходу до моря, значить позбавитися сенсу існування національного флоту, втратити вітчизняне суднобудування та галузі дотичні до нього, забути про зовнішньоекономічну торгівельну діяльність морем та врешті зробити черговий крок до перетворення Чорного моря в "російське озеро". Фактично, це національна трагедія з ціною можливого існування України як держави. А плани РФ залишаються достатньо зрозумілими і не слід переконувати себе, що Кремль відмовився від свого проекту створення, так званої, "Новоросії" на півдні України».