xcounter
#

Китай відпрацював використання аеростатів загородження для захисту від дронів-камікадзе

5226
Використання аеростатів загородження під час навчань "Золотий щит Чжецзян-22"
Використання аеростатів загородження під час навчань "Золотий щит Чжецзян-22"

Китай вкрай серйозно підійшов до питання оборони від атак дронів-камікадзе та цілком розглядає аеростати загородження, як елемент захисту від цієї загрози

Армія Китаю доволі активно вбирає досвід війни в Україні, аналізуючи використання озброєння та розробляючи засоби протидії російській тактиці ударів по інфраструктурі.

Зокрема захист об'єктів в урбаністичній місцевості був продемонстрований під час навчань "Золотий щит Чжецзян-22", які пройшли 18 листопада. Головною особливістю стало відпрацювання захисту нафтобази від атак дронів-камікадзе.

Читайте також: Допомога від Болгарії для ЗСУ вміститься у 9 літаків С-17, але С-300 там не буде
Золотий щит Чжецзян-22
Замаскована нафтобаза, яку за легендою навчань атакували дрони-камікадзе

Для цього, окрім маскування самих резервуарів та посилення протиповітряної оборони розрахунками з ПЗРК, були використані аеростати злагодження. Точніше - просто повітряні кульки.

Такий засіб пасивної протиповітряної оборони, на думку китайських військових, дійсно може посилити захист об'єкта. При цьому фактично використовуються вкрай прості та примітивні засоби з низькою собівартістю, які значно дешевші за оригінальні аеростати загородження часів Світових воєн.

аеростат загородження китай
Підготовка аеростата загородження під час навчання

Такі повітряні кульки цілком можливо вважати одноразовими, не потребують значних витрат для зберігання та розгортання. Також необхідно нагадати, що механізм дії аеростатів загородження полягає не в надії на те, що літальний апарат противника вріжеться безпосередньо у них, а у металевих тросах, які він фактично натягує вертикально вверх.

Окрім того, для протидії дронам-камікадзе активно використовувалось встановлення, скоріш за все, термодимових завіс.

аеростат загородження китай
Елементи протидії дронам-камікадзе, добре видно троси аеростатів загородження

Загалом навчання у Китаї демонструють те, що загроза використання дронів-камікадзе розглядається у світі, як доволі серйозна. Й знаходження ефективних методів протидії цій зброї - один з пріоритетних напрямів.

Маємо нагадати, що про особливості використання аеростатів загородження, зокрема для протидії крилатим ракетам Defense Express писав ще наприкінці червня.

Читайте також: Тікаючи з Херсону, рашисти крім єнота вкрали з порту морські буксири та річкові катери