xcounter
#

Китай у найближчі роки подвоїть власні ядерні запаси

730
Китай у найближчі роки подвоїть власні ядерні запаси

У звіті Пентагона представлена оновлена оцінка арсеналу балістичних ракет Китаю

Пентагон опублікував останню версію свого звіту про китайські збройні сили та їхні можливості, який відомство надіслало до Конгресу 2 вересня 2020 року.

У звіті йдеться про те, що Народно-визвольна армія Китаю продовжує успішну діяльність у розвитку важливих та передових технологій – таких як гіперзвукова зброя, штучний інтелект, кібервійна, протикосмічні системи, ППО тощо.

Читайте також: Ядерна атака Північної Кореї: загроза чи привід для Японії розробляти наступальні ракети

Однак особливо важливим та цікавим у звіті є огляд балістичних ракет та ядерних можливостей, зокрема й перша публічна оцінка міноборони США розміру китайського ядерного арсеналу.

Китай ядерное оружие
Оцінка арсеналу китайських балістичних ракет наземного базування і крилатих ракет наземного базування (GLCM) - за 2019 (зверху) та за 2020 рік (знизу)

"Ракетні сили Народно-визвольної армії Китаю розробляють й використовують широкий спектр мобільних балістичних ракет наземного базування й крилатих ракет. КНР створює нові міжконтинентальні балістичні ракети, які значно покращать її ядерний потенціал", – йдеться у звіті.

У звіті попереджується про те, що китайські військові розвивають свої ядерні сили, розробляючи нові міжконтинентальні балістичні ракети та дотримуючись ядерної тріади.

Китай Ядерна зброя
Дальність наявних балістичних ракет Китаю, здатних нести ядерну зброю

"Протягом наступного десятиліття запаси ядерних боєголовок Китаю, які наразі оцінюють на рівні 200 одиниць, збільшаться як мінімум вдвічі", – стверджують у Пентагоні.

Раніше Китай заявляв, що ядерна зброя країні потрібна лише для удару у відповідь, а ядерний арсенал зберігається з метою "мінімального стримування". Однак наразі ситуація змінюється, йдеться у звіті – Китай поступово відходить від "історичної позиції стримування" та починає нарощувати свій ядерний потенціал.

Читайте також: ПС США випадково розкрили свої плани щодо придбання гіперзвукової ядерної зброї