xcounter
#

ПС США випадково розкрили свої плани щодо придбання гіперзвукової ядерної зброї

ПС США випадково розкрили свої плани щодо придбання гіперзвукової ядерної зброї
944

Можливо, ПС США ненароком розкрили свої плани з придбання гіперзвукової ядерної зброї. Список майбутніх оновлень ПС для міжконтинентальних балістичних ракет (МБР) включає в себе технології для підтримки гіперзвукового бойового блоку. Така зброя допомагає долати радари раннього попередження, призначених для виявлення ядерних боєголовок у повітрі.

Згідно зі звітом видавння Aviation Week, Центр ядерної зброї ПС США випустив інформаційний запит про технології, які можуть бути використані в наступних МБР. ПС готуються замінити існуючий парк МБР Minuteman III, якому вже 50 років, на нову ракету - Систему стратегічного стримування наземного базування (GBSD).

ПС США гіперзвукова ядерна зброя МБР
ПС запросили список майбутніх оновлень для американського парку МБР наступного покоління

GBSD буде мати відкриту архітектуру, що дозволить виконувати додаткові операції протягом її терміну служби. Серед семи нових операцій або можливостей, які Центр ядерної зброї опублікував в запиті інформації є «система теплового захисту, яка може підтримувати гіперзвуковий бойовий блок на дальності МБР».

Читайте також: Чому два військових дрони США зіткнулися над Сирією

З одного боку, як пояснив представник Пентагону видавництву Aviation Week, усі системи гіперзвукової зброї армії США призначені для несення звичайних озброєнь. З іншого боку, як зазначив експерт з ядерної зброї, перелік оновлень в області гіперзвуку свідчить про те, що нова система все ж таки буде нести ядерну зброю.

ПС США гіперзвукова ядерна зброя МБР GBSD
Гіперзвуковий бойовий блок на МБР може мати як звичайну, так і ядерну боєголовку

МБР - це ракети великої дальності, що запускаються по балістичних траєкторіях. Після зльоту, ракета, подібна до американської Minuteman III, зазвичай летить прямо вгору, щоб вивести свої ядерні боєголовки на низьку навколоземну орбіту. Боєголовки протягом декількох хвилин знаходяться в космосі, потім обертаються над ціллю. Боєголовка Minuteman III повторно входить в атмосферу на швидкості 23 Маха, що набагато вище порогу гіперзвукового зброї у 5 Махів.

ПС США гіперзвукова ядерна зброя МБР GBSD Minuteman III
Припускається, що нова система буде нести ядерну зброя, але ПС США не підтверджують цю інформацію

Фактично, Росія лідирує в області гіперзвукових МБР. Країна оголосила про введення в експлуатацію своєї гіперзвукової зброї "Авангард" в кінці 2019 року. «Авангард» запускається з МБР Р-28 "Сармат" і має термоядерну боєголовку потужністю 2 мегатонни. "Авангард" призначений для знищення засобів протиракетної оборони, подібних до тих, які розташовані на базі Форт-Вейнрайт на Алясці.

Читайте також: У США запропонували нову класифікацію для ракет: чому потрібно відмовитися від "балістичних", "крилатих" і "гіперзвукових"