xcounter
#

Чому два військових дрони США зіткнулися над Сирією

Чому два військових дрони США зіткнулися над Сирією
827

Два американських військових безпілотники були втрачені 20-го серпня високо в небі над Сирією. За словами офіційного представника США, дрони зіткнулися один з одним. Хоча і є припущення, що принаймні один з дронів був збитий, на цей момент це необґрунтований висновок, каже видавництво Popular Mechanics.

Дрони, ймовірно, вели спостереження на підтримку операції "Непохитна рішучість", кампанії проти Ісламської держави.

Про інцидент вперше стало відомо з соціальних мереж, коли з'явилося відео з Близького Сходу, на якому палаючий літак упав на землю. У повідомленнях говорилося, що один або два безпілотники були збиті над містом Ідліб в Сирії.

Читайте також: Навіщо армія США розробляє нові сенсори для невеликих дронів
Збиті дрони США над Сирією
Також, поширювалися кадри палаючих уламків літака на землі

Military Times цитує неназваного представника Міністерства оборони США, який не повідомив тип дронів, але, швидше за все, це були MQ-9 Reaper. Військово-повітряні сили США і Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) використовують MQ-9 для виявлення, ідентифікації й відстеження сил противника, а потім проводять атаки з використанням бортових бомб з лазерним наведенням або протитанкових ракет Hellfire.

MQ-9 Reaper збиті дрони США
Пентагон не підтвердив типи залучених дронів, але, припускається, що це були MQ-9 Reaper

ЦРУ навіть виставило на озброєння модифіковану ракету Hellfire R9X, в якій вибухова боєголовка замінена лезами з нержавіючої сталі, призначеними для ураження людей. Безпілотник MQ-9 Reaper також був використаний для вбивства генерала Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані (Qassem Soleimani) в Багдаді в січні.

Причина зіткнення двох дронів поки невідома. Зброя з дистанційним управлінням часто знижує ситуаційну обізнаність оператора, оскільки він іноді може зациклюватися на окремому завданні, а не на тому, що відбувається навколо дрона.

Збиті дрони США над Сирією
Ймовірно, дрони стежили за залишками бойової організації Ісламської держави

Керувати військовим БПЛА - все одно, що керувати літаком і одночасно дивитися реаліті-шоу. Наприклад, оператори обох БПЛА могли відвернути увагу на сигнали багатоспектральної системи націлювання (MTS), сенсорного пристрою, який має інфрачервону камеру, здатну відстежувати цілі на відстані до 15 км.

Якщо недружні сили були причиною зіткнення дронів, швидше за все, американські військові вже визнали б, що літаки були збиті

Пентагон визнав, що збитий Reaper над Єменом у серпні 2019 року був результатом того, що повстанці-хусити обстріляли безпілотник ракетою класу "земля-повітря" SA-6. Екстремістські угруповання часто записують обстріли літаків в пропагандистських цілях, і досі таких записів не було.

Читайте також: США демонстративно розмістили надсекретну субмарину Seawolf біля Росії (фото)